България е продала оръжие на Саддам през 1989 г.

Българя е дала оръжие на режима на Саддам Хюсеин само няколко месеца преди Десети ноември през 1989 година, сочи разсекретен протокол за военно-икономическо и промишлено сътрудничество между България и Ирак от 31 март 1989 г. Протоколът е предвиждал част от отпуснат от България кредит за Ирак в размер на 124 млн. долара да се използва за купуване на българско въоръжение. Кредитът е бил в размер на 1 млрд. долара общо.

Споразумението предвижда България да предостави бойни машини и резервни части за танкове, взриватели и лекарства. В допълнително приложение се уточнява доставката на чорапи и осветителна техника за летища. Споразумението предвижда съвместни разработки на бронетанкова техника, полеви комуникационни системи, командно-щабни машини, електроника, медицинско оборудване и спътникови системи.

Правителството разсекрети в четвъртък общо 1484 документа за периода 1946-2000 г.

С постановление на МС от 20 август 1968 г., подписано от Тодор Живков, е взето решение НРБ да участва с въоръжени сили съвместно със СССР и другите страни от Варшавския договор "за оказване на помощ на чешкия народ в борбата му с контрареволюцията".

С друг акт на МС от 11 октомври 1968 г. е определено възнаграждението на военнослужещите от българската армия, намиращи се в Чехословашката социалистическа република: 50 рубли месечно на офицерите; 30 рубли на "свръхсрочнослужещи старшини и сержанти, старшини-школници и волнонаемни служители и работници"; по 3 рубли на срочнослужещите.

Тези възнаграждения са били освободени от данък върху общия доход. Заради тези разходи със същото решение на МС е бил увеличен бюджетът на Министерството на отбраната с 49 000 лева и с 63 000 рубли.

С решение на МС от август 1987 г. е била отпусната безвъзмездна помощ на Република Буркина Фасо от 600 000 лева "за доставка на въоръжение, техника и за подготовка на кадри във военноучебните заведения на Министерството на народната отбрана, включително и транспортните разходи за доставка на въоръжението и техниката". Доставката на въоръжението и имуществото е била възложена на "Кинтекс".

С подобно решение от април 1988 година е била предоставена безвъзмездна помощ на Република Никарагуа, включваща 60 000 тона нефт, интендантско имущество за 1,5 млн. лева, организационно обзавеждане на сградата на Сандинисткия фронт за национално освобождение". Със същото решение е бил увеличен с 1,5 млн. долара кредитът за доставка на специално имущество за Република Никарагуа. Отново доставката е трябвало да извърши "Кинтекс".

Разсекретени са и документи от периода на зърнената криза от времето на управление на правителството на Жан Виденов. Голяма част от тях са за деблокиране от държавния резерв на брашно, хлебна пшеница, хлебно зърно, кашкавал, лекарствени и медицински средства, млечни продукти, продоволствени стоки, хартия и т.н., съобщи правителственият говорител Димитър Цонев. Само през 1996 година актовете за деблокиране са 36.

Сред разсекретените документи е решение на правителството на Жан Виденов за ликвидация на 67 предприятия, сред които "Плама"-Плевен, "Балканкар холдинг", "Океански риболов". Цонев припомни, че за първи път правителството е разсекретило документи от архива на МС през 2001 година - 1230 документа за периода 1946-1970 година и 1070 документа за периода 1971-1989 г. Документи бяха разсекретени и през 2002 г.

До една година разсекретените документи трябва да бъдат предадени на Централния държавен архив. Те не подлежат на унищожаване и срокът им на съхранение е постоянен.

Споделяне

Още от България