Премиерът се "хвана" на македонски журналисти

България е против името Северна Македония

Бойко Борисов: Скопие може да поиска Благоевград

България е против името Северна Македония

Скандал между България и Македония се заформя след изказването на премиера Бойко Борисов, че България не е съгласна в името на Македония да има географско понятие.

 

Премиерът заяви, че според него варианти за името като Северна Македония са абсолютно неприемливи, тъй като от географска гледна точка части от страната ни попадат в това наименование. Такова име е предпоставка за териториални претенции към България, каза премиерът пред ТВ+ .

"При различни консултации, които са правени с нас, са обсъждани различни варианти. Един от вариантите, който попадна при мен, беше за Северна Македония, ако не се лъжа, и аз казах, че това пък ние не бихме го приели, защото утре ще кажат, че Благоевград е македонски", добави премиерът.

Преговорите за членството на Македония в НАТО и ЕС до момента са блокирани от Гърция, която не приема името на Македония. Скопие обяви независимост през 1991 г. и веднага влезе в спор за своето име с Гърция, чиято позиция е, че Македония е името на нейна северна провинция и не може да има държава с подобно име.

Бойко Борисов: Сърбия воюва с НАТО, България с всички

"Сърбия воюва с НАТО; по време на войната България в един момент е била обявила война на всички – на Съветския съюз, на Съединените щати, на съседите си – с шансове за успех – нула. Но сме показвали, че можем да се опълчваме на целия свят. Е, разбира се след това и границите ни са ставали по-малко и сме си яли шамарите и поуките на историята" .

По-късно в петък Бойко Борисов коментира, че "как ще се казва Македония, си е суверенно право на тях".

 

"Считам, че ако има име от типа на Северна Македония, би могло да има проблеми след това с териториални претенции", каза Борисов и дообясни ситуацията.

 

"На въпрос на журналист – дали би имало проблем, ако Македония се казва така, аз съм отговорил, че когато има думичката "Северна" Македония, и като знаем как обичат да коментират подобни теми, впоследствие могат да кажат, че Благоевград е техен. Затова съм казал, че когато има подобно географско понятие в името, то създава опасност за прецедент. Никой нито е говорил с мен, нито желая да говоря на тази тема", заяви Борисов.

 

До момента България не е имала официална позиция в спора между Гърция и Македония за името. София обаче твърдо стои зад евроатлантическите перспективи на Скопие. Коментарите на Борисов идват на фона на изявленията на външния министър Николай Младенов, че планира "конструктивно настъпление" на Балканите.

Коментарите на Бойко Борисов веднага привлякоха вниманието на македонските медии, в които се появиха заглавия от типа на "Бойко Борисов се страхува, че македонците ще окупират България", "Гузен негонен бяга – Бойко Борисов смята, че Македония ще си поиска Благоевград".

 

"България никога не е правила нещо срещу Македония. Ние не се мешаме в никой спор. Ние се мешаме само когато слагате хитлеристко знаме и правите такива филми. Тогава се мешаме", каза премиерът Борисов в отговор на въпрос на македонски журналист защо "се меша" в спора между Македония и Гърция.

 

"България никога не е имала на знамето си пречупен кръст. България никога не е правила нещо срещу Македония - ние първи ви признахме, ние сме били винаги подкрепа, работихме да ви паднат визите – и сега изведнъж какво - хитлеристки филм за България. И до този момент ние си мълчим – в кое се "мешаме", попита премиерът.

"В цар Самуил ли се мешаме, в Кирил и Методий ли се мешаме, като гоните нашите посланици ли се мешаме? Не се мешаме никъде", каза той и добави: "Ние искаме да сме братя, да се уважаваме и да се обичаме".

 

Борисов визира македонския филм "Трето полувреме", който разказва за футболния отбор Македония (Скопие), който между 1941-1944 година участва в Държавното първенство по футбол в Царство България. Борбата на футболния отбор е представена като борба на македонските националисти срещу българските окупатори.

 

Българските евродепутати Евгени Кирилов, Андрей Ковачев и Станимир Илчев вече изпратиха протестно писмо до еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле във връзка с филма.

 

"Ще дойда в Македония, когато ме поканят", каза Борисов в отговор на въпрос на македонски медии кога ще посети Македония.

 

"Вашият премиер беше тук. Има си определен начин за канене, ако ме поканят ще отида. Другата седмица Хашим Тачи ще идва – премиерът на Косово. Беше президентът на Сърбия – Борис Тадич, беше хърватската премиерка Ядранка Косор, беше вашият премиер, и го посрещнахме прекрасно. Моля ви се, спрете да създавате такива интриги. Имаме да решаваме важни задачи на Балканите", каза Борисов.

 

Той откри в петък международна конференция на тема "Балканите в глобалния свят: насърчаване на европейската перспектива на региона".

Споделяне

Още по темата

Още от България