България е против отпадането на акциза върху домашната ракия

В ЕС на този етап няма консенсус около промяната

Снимка: Архив

България е против отпадането на акциза върху домашната ракия, става ясно от ежемесечния бюлетин на Министерството на финансите за най-важните решения в ЕС през май 2019 г.

"България има сериозни резерви относно въвеждането на освобождаване от акциз на етилов алкохол, произведен в дестилерии от частно лице за негова собствена консумация. Смятаме, че въвеждането на разпоредбата ще доведе до сериозни проблеми, свързани с прилагането и администрирането. Изразяваме притеснения по отношение на възможността за увеличаване на незаконното производство, както и по отношение на здравния ефект", посочва ведомството на Владислав Горанов.

В момента акцизът върху домашната ракия е наполовина по-нисък от стандартния, тоест 550 лв. за 1 хектолитър чист алкохол или 2.20 лв. за литър 40-градусова ракия. Едно домакинство може да вари до 30 литра ракия годишно в селски казан. За всеки литър над разрешеното количество се плаща пълната ставка от 1100 лв. за 1 хектолитър или 4.40 лв. за литър.

Основните притеснения на МФ са, че ако ставката стане 0 лв., има опасност от засилване на нелегалното производство.

Финансовите министри от ЕС на този етап не са достигнали до консенсус по проблема. Затова темата се връща за изчистване на експертно ниво. Желанието на евроекспертите е да се гарантира лоялна конкуренция в бранша и да се намали административната тежест в него.

Споделяне

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?