Израелска медия:

България е разкрила нови доказателства, свързващи Хизбула с атентата в Бургас

България е разкрила нови доказателства, свързващи Хизбула с атентата в Бургас, съобщи Еврейската телеграфна агенция (ЕТА), цитирана от БТА.

Разследващите са открили, че човек на Хизбула е собственик на принтера, използван за направата на фалшиви документи, спомогнали за атентата на 19 юли 2012 г. в Бургас.

Според агенцията български представител е съобщил новината на заседание на групата, която има за задача да определи дали ЕС да включи Хизбула в черния списък на терористичните организации.

"Българите извадиха нови доказателства. Представителят им заяви, че принтерът е продаден на някого от Хизбула", съобщил европейски дипломат, присъствал на срещата.

Българският представител казал на заседанието, че правителството му ще подкрепи всякакво единодушно решение за това дали ливанското движение да се постави в черен списък, посочва дипломатът от ЕС.

Българската мисия в съюза отказа коментар, посочва еврейската агенция.

Противоречивите изявления от страна на България по отношения на атентата в Бургас "бяха сред главните аргументи на противопоставящите се на забраната и бяха споменати на няколко пъти" по време на четиричасовото заседание, каза дипломатът.

По думите му Австрия и Италия били сред страните, чиито представители се противопоставили на включването на Хизбула в черния списък заедно с традиционни съюзници на Израел и САЩ от Източна Европа като Чехия, Полша, Словакия и Румъния, отбелязва ЕТА.

Швеция и Латвия заявили, че подкрепят инициативата на Великобритания за поставяне в черния списък на военното крило на Хизбула, заяви дипломатът.

Германия, Франция и Великобритания също били "за".

Холандия е единствената страна от ЕС, която определя Хизбула изцяло като терористична организация - позиция, която застъпва от 2004 г. На срещата е обсъдена и присъдата в Кипър от 21 март на мъж, признал, че събирал информация за израелски туристи за Хизбула и че е действал като куриер на други места в ЕС за организацията, включително в Холандия и Франция, посочва още ЕТА.

Но "тези, които бяха против поставянето на Хизбула в черния списък, отбелязаха, че мъжът е осъден според кипърското законодателство за принадлежност към престъпна, а не терористична организация, затова нямало правни основания за разглеждане на случая на срещата", заяви дипломатът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?