България е с най-дълбоката криза при имотите в Европа

София е столицата в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) с най-драстично поевтиняване на недвижимите имоти за 2009 година. Ценовите нива в столицата ни бележат понижение от над 22% спрямо предходната 2008 година, което отрежда на София челната позиция сред другите столици в региона, сочи анализ на консултантската компания “Eра Европа“.

Най-големият български град заема трето място по спад в целия Стар континент. София отстъпва единствено на Дъблин и Лисабон, където цените на имотите са паднали съответно с около 26% и 24%. Следващи в подреждането на консултантската компания са Букурещ със спад от над 15%. Движението на цените на жилищата в швейцарската столица Берн пък е с положителен знак – там нивата са скочили с около 10% през 2009 спрямо 2008 година, според проучването.

“Повечето европейски страни достигнаха дъното през есента на 2009-та година”, коментира Франсоа Ганьон, президент на Ера Европа. "Най-ясни са знаците за стабилизиране в страни като Испания, Франция, Германия, докато в Чехия, Румъния и Италия движението продължава да е с отрицателен знак. Най-слабо засегнати от кризата остават Скандинавските страни, Швейцария и Турция, като причините във всяка от тях са различни. Но навсякъде има една постоянна категория – по-ниско потребителско доверие и повече продавачи. Заедно с огромния обем от информация налична в интернет, пазарът на имоти става труден и все по-зависим от брокерите. А техният брой продължава да спада.”, допълва Ганьон.

България заема второ място в Европа по спад на цените в национален мащаб, показва доклада на “Ера“ в оценката на този показател. По-съществено е било понижението единствено в Ирландия, където поевтиняването е над 20% за година, според компанията. По-ниски с 5% до 10% са били ценовите нива в Люксембург, Чехия, Франция, Холандия, Португалия.

Средната цена, на която са се търгували жилищата в страната ни, е била с около 18% по-ниска през 2009 спрямо предходната 2008 година.

"България е сред лидерите по спад, защото години наред заемаше челните позиции в класациите за ръст на цените на имотите.”, коментира Теодора Димитрова, изпълнителен директор на “Ера България“.

”Добрата новина е, че през последните месеци в много европейски страни, както и у нас, цените се стабилизираха. Това означава, че перспективите за възстановяване на пазара са добри. Опасността, която стабилните цени крият, е в липсата на отстъпчивост у продавачите – те все по-често отказват да обсъждат първоначално оферираната цена, а купувачите разполагат с ясно определени сравнително ниски бюджети. Това изправя пазара пред риск от стагнация – близка до тази, на която бяхме свидетели в началото на кризата, когато продавачите не вярваха, че имотите им се обезценяват, а купувачите чакаха цените да паднат още. Надяваме се, че кризата е отрезвила всички участници и диалогът между страните ще е по-лесен.”, допълва Димитрова

Жилищата престояват 400 дни на пазара

Страната ни е първенец в Европа по отношение на средния престой на жилищата на имотния пазар. Двойно е скочил периодът, в който даден имот в България е очаквал своя купувач през 2009 година и вече достига 12 месеца. Второто място в класацията по този показател заема Италия, като периодът, в който дадено жилище е престоявало на пазара в апенинската страна, се е удължил с около 70% през 2009 година спрямо 2008-ма.

"Този показател отразява средния предстой на едно жилище, когато продавачите не търси бърза реализация на всяка цена.”, казва Теодора Димитрова. "Основната причина периодът за продажба да нараства от 45 дни през 2007 г до близо 400 дни днес е в масовото строителство и предлагането на голям брой жилища, които не отговарят на търсенето на купувачите. В нашите агенции се случва двустайно жилище да бъде продадено в рамките на 5 дни, през които има над 20 огледа, докато обзаведени големи мезонети търсят новите си собственици повече от 18 месеца", разказва Димитрова.

С близо 30% е спаднал броят на сключените през 2009 г. сделки в България в сравнение с 2008 г. Малко над 217 000 транзакции са били осъществени през цялата минала година, докато през 2008 те са били 788 000 сделки.

Обемът на сключените в страната ни транзакции я поставя наред с Гърция, Румъния и Холандия, където понижението в реализираните обеми е аналогично. Има държави, които отбелязват ръст в броя сделки, сочи сравнението на “Ера“. Това са Турция, която през 2009 г. реализира с около 20% повече сделки в сравнение с 2008 г., и Швеция, която бележи ръст в обема на транзакциите от приблизително 5%.

България е европейската страна, отчела най-голям скок в лихвите по ипотечните кредити през 2009 г. Страната ни отбелязва ръст от 2%. Ръст в лихвите по жилищните заеми има и в Ирландия, Кипър, Румъния и Гърция.

"През последните месеци банките проявиха изключителна активност както в рекламирането на ипотечни кредити, така и в подобряване на условията по тях.”, коментира Теодора Димитрова. "Нашите изчисления сочат, че да си купиш жилище днес е сравнително по-изгодно, отколкото е било преди 3 години, защото цените на недвижимостите са с 25% по-ниски и в същото време могат да се договарят изгодни условия за ипотечни кредити като например фиксирана лихва за две, дори три години.”

Спад на лихвите е имало в повечето европейски страни. Най-значим е той в Швеция – близо 4%, и в Португалия – 2%. По-ниски задължения кредитополучателите са изплащали и в Белгия, Франция, Италия, Швейцария и т.н.

С 60% са се свили чуждестранните инвестиции в недвижими имоти в България през 2009 година. През първото полугодие 208 милиона евро са били инвестирани в този сектор в страната ни. Това представлява спад от 59.3% спрямо същия период на 2008 година, когато над 511 милиона евро са били вложени в сегмента. За периода септември 2008 – септември 2009 размерът на чуждите пари в България се е равнявал на 836 милиона евро, сочи още статистиката.

Според изследването на “Eра Европа“ кризата е редуцирала сериозно броя на агенциите за недвижими имоти.

Прогнозата на компанията за бъдещето на сегмента на недвижимите имоти в България е подплатена с умерен оптимизъм. Според експертите ѝ пазарът ще зависи основно от 2 фактора – доходите на купувачите и развитието на кредитния пазар. Активни в момента са 2 основни групи купувачи – хората на възраст между 25 и 30 години, които са решили да си купят дом с ипотечен кредит и често не разполагат с никакви спестени средства. Другите са тези между 40 и 50 години, които са по-скоро инвестиционно настроени, но разглеждат покупката като добро вложение на парите си, а не като възможност за бъдеща печалба.

Споделяне

Още от Имоти