България е с умерена икономическа свобода според фондация "Херитидж"

Притеснителна е корупцията в енергийния сектор и големите инфраструктурни проекти

България е с умерена икономическа свобода според фондация "Херитидж"

България заема и тази година 47-о място в индекса за икономическа свобода на фондация "Херитидж" за 2018 г.

Страната попада в групата на държавите с умерена икономическа свобода. Непосредствено преди България е Малта, а след нея е Кипър.

Индексът, който се изготвя от 1995 г. насам, обхваща 180 икономики. Тази година почти няма промени сред лидерите и аутсайдерите в класацията.

Рейтингът и през 2018 г. се оглавява от Хонконг. Сингапур запазва втората си позиция, а Нова Зеландия - третото място, следвана от Швейцария, Австралия, Ирландия, Естония, Великобритания, Канада и Обединените арабски емирства.

На най-ниско равнище е икономическата свобода в Куба, Венецуела и Северна Корея.

САЩ са на 18-о място, Русия е на 107-о, а Китай - на 110-а позиция.

Общата оценка на България е 68.3 пункта от общо 100, което е повишение с 0.4 пункта спрямо миналата година.

Подобрение се отчита в областите финансово здраве и ефективност на съдебната система, а спад – по отношение на репутацията на властите, бизнес свободата и трудовата свобода.

Критериите, по които се прави класацията, са 12, включително свобода в бизнеса, търговията, инвестициите и труда, както и правителствени разходи, данъчно бреме, съдебна ефективност и др.

В Европа България заема 23-то място по икономическа свобода от общо 44 страни, като цялостната оценка на страната е малко под средната за региона и доста над средната за света.

Въпреки благоприятния инвестиционен режим, включващ нисък, плосък корпоративен данък, остават значителни предизвикателства. Корупцията в държавната администрация, слабата съдебна система, ниската производителност и организираната престъпност продължават да пречат на българския инвестиционен климат и на икономическите перспективи, се посочва в доклада на "Херитидж".

Организацията отбелязва, че не са защитени добре на практика правата на собственост.

Общественото доверие в съдебната система е изключително ниско. Правителството се стреми да пребори корупцията, се отбелязва в документа.

Според "Херитидж" собствениците на компании са притеснени от разпространената корупция, особено в енергийния сектор и големите инфраструктурни проекти, а непредсказуемите регулаторни и законови промени спъват растежа на бизнеса.

Фондацията отбелязва, че отвореността на правителството към чуждестранните инвестиции е над средното ниво, а финансовият сектор като цяло се справя добре с трудната външна среда.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес