България е спряла плащанията по "Регионално развитие"

Под риск от загуба са 150 млн. по европрограмата

Екатерина Захариева

България е спряла плащанията по цялата оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР), съобщи вицепремиерът и служебен министър на регионалното развитие Екатерина Захариева пред бТВ в четвъртък. Това е станало на 31 юли, казаха от Министерството на финансите в отговор на въпрос на Mediapool.

Причината за спиране на плащанията от българска страна е заради получен предварителен доклад от одитна мисия на Европейската комисия, извършена в периода 7-11 април 2014 г. и констатации в него за пропуски в системите за управление и контрол на управляващия орган на ОПРР, посочиха от Министерството на финансите.

В началото на юни Европейската комисия спря временно плащанията по две от осите на програмата – за градско развитие и за туризъм, заради нарушения при провеждането на обществените поръчки.

Захариева заяви, че има риск от загуба на 150 млн. евро по правилото n+2 до края на годината (бюджетът, който трябва да бъде усвоен в рамките на съответната година).

Освен по ОПРР от края на ноември 2013 г. са спрени плащанията и по цялата оперативна програма "Околна среда" (ОПОС), където също има риск от загуба на средства.

Пускането на парите

Според Захариева по ОПОС има шанс Брюксел да възстанови плащанията скоро, докато по ОПРР реалистичният срок е краят на октомври. "Не мога да гарантирам възстановяването на европейските средства", каза служебният вицепремиер. По думите ѝ има да се извървят "още няколко стъпки", преди да бъдат пуснати парите от ЕК.

Предишните управляващи твърдяха, че по ОПОС парите ще тръгнат първо през март, после през юни, а последният срок беше краят на юли и началото на август. По ОПРР Терзиева заяви за последно, че Брюксел ще възстанови плащанията в началото на септември, като така и не съобщи, че вече са спрени плащанията по цялата програма.

Търсене на резерви

Ефектът от спрените средства са разкопани улици и дългове над 500 млн. лв. към фирмите, някои от които са пред фалит, по данни на строителната камара.

Захариева обяви, че ще се търсят резерви от бюджета за покриване на тези плащания. Като такъв източник вицепремиерът посочи средствата от публичната инвестиционна компания "Растеж и развитие на регионите". Тя е с бюджет 500 млн. лв., като към края на юни от тях бяха похарчени само 50 млн. лв., по думите на бившия финансов министър Петър Чобанов. Той завеща на приемника си Порожанов да направи преглед на изпълнението на програмата, въпреки че беше обещал да има такъв към 10 юни.

Другата възможност за осигуряване на средства е да се търси заемообразно финансиране, каза Захариева.

От Министерството на финансите казаха, че с цел да се осигури изпълнението на проектите по ОПРР и непрекъснатост на плащанията към общините са осигурени заемообразни средства от държавния бюджет за плащания по проекти, с изключение на тези по осите за градско възстановяване и туризъм.

Сертификацията на разходите по ОПРР ще продължи след като управляващият орган на програмата изпълни корективните действия, изискани в предварителния одитен доклад на ЕК и представи разходи, основаващи се на променени и одобрени процедури, се казва в отговора на финансовото министерство.

 

В него е посочено още, че решението за продължаване на плащанията по програмата със заемообразен ресурс от държавния бюджет не е от правомощията на дирекция "Национален фонд" – това е сертифициращият орган на разходите по седемте оперативни програми.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес