България е сред държавите с най-много прокурори

България е сред държавите с най-много прокурори
Най-много прокурори работят в Норвегия и Русия, а също в България, Унгария, Латвия, Литва, Молдова и Словакия. Това се посочва в изследване на Съвета на Европа, цитирано в понеделник от Франс прес. В Австрия, Франция, Гърция, Ирландия, Италия, Испания и Холандия се падат по по-малко от петима прокурори на 100 000 жители.

Числеността на адвокатите се е увеличила навсякъде, като в Испания, Малта и Италия съотношението е над 20 адвокати на един съдия.

Развитието на съдебната система остава приоритет за държавите в Европа, въпреки премахването на съдилища в 13 страни, се казва още в проучването.

Става дума за очертаване на основни тенденции, а не за списък на слабите ученици и отличниците, коментира секретарят на комисията Стефан Лейенберже за изследването от 400 страници, което се опира на статистически данни от 2008 г.

За отбелязване е, че Германия не е предоставила никакви данни, а Франция е представила частични.

Съкращаване на средствата в тази област е извършено само в четири държави, една от които е Италия, посочват авторите.

Черна Гора, Словакия и Унгария са удвоили бюджета си за правосъдие, а Полша, Армения, Естония и Молдова чувствително са увеличили средствата с това предназначение.

Бюджетът на съдебната система във Франция е възлизал на 6.44 млрд. евро (с 0.8% повече, отколкото за 2006 г.) Италия е отделила за правосъдие 7.8 млрд. евро (спад от 7 процента),  Белгия 1.46 млрд. евро (увеличение от 10%), а Турция - 1.25 млрд. евро (с 2.7% повече).

На човек от населението във Франция са се падали по 57.7 евро, в Португалия 86.5 евро, в Испания 86.3 евро, а в Италия - 71.8 евро.

Великобритания и страните от Северна Европа попадат в същата група, докато в Русия и Турция за правосъдие на жител са се падали съответно по 23.3 и 11 евро.

Най-много отнесено към населението са професионалните съдии в Гърция, Хърватия, Черна Гора, Сърбия и Словения - повече от 30 съдии на 100 000 души. Три пъти по-малко са съдиите в Армения, Азербайджан, Дания и Франция (9.1) посочва БТА.

Повече от половината от 47-те държави в Съвета на Европа имат система за обезщетяване в случай на прекалено продължителни процедури и/ или при неизпълнение на съдебните решения.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа