България е сред най-нещастните държави в света

България е сред най-нещастните държави в света

България се нарежда сред най-нещастните държави в света според данните в доклада World Happiness Report. На челно място са все държави от Северна Европа – Дания, Норвегия, Финландия, Холандия. В топ десет са още Канада, Швейцария, Швеция, Нова Зеландия, Австралия и Ирландия.

България е на 147-о място сред  156 държави, което я поставя редом до страни като Конго, Танзания, Хаити, Коморските острови, Бурунди, Сиера Леоне, Централната африканска република, Бенин и последната - Того.

В доклада е използван индекс с оценка от 0 до 10, като челните десет държави са постигнали показател от 7.2 до 7.8, докато последните, в това число и България - под 4.

Най-нещастните държави са и сред най-бедните. Хората в четирите най-щастливи имат доходи до 40 пъти по-високи от тези в най-нещастните, посочва докладът. Скандинавците живеят средно с 28 години по-дълго от гражданите на "нещастните" страни.

 Икономическият растеж и парите не са единственият определящ фактор. Типичен пример за това са САЩ, които за последните 30 години са постигнали забележително икономическо развитие, но усещането на хората за щастие е останало почти непроменено. Страната е на 11-то място в класацията.

Взети заедно, много по-важни са и такива неща като здравословното състояние, усещането за свобода, силните връзки в обществото и възможността да разчиташ на някого, стабилните семейства, доверието към управляващите, отсъствието на корупция.

Според доклада  безработицата причинява същото нещастие каквто и раздялата или загубата на близък човек. Друг извод е, че на работното място сигурността и добрите отношения носят повече удовлетворение от размера на заплатата и работното време.

Като цяло в развитите държави жените са по-щастливи от мъжете, докато в бедните картината е по-скоро смесена.

Един от изводите е, че хората се чувстват най-нещастни, когато са на средна възраст.

Докладът обхваща периода между 2005 г. и 2011 г., а поводът за публикуването му е конференция на ООН за щастието на нациите, започнала в понеделник. Авторите са събрали данни от няколко световни социологически и икономически проучвания, както и информация от национални и международни анкети.

Споделяне

Още по темата

Още от България