България е сред първенците по неизпълнени решения на ЕСПЧ

България е сред първенците по неизпълнени решения на ЕСПЧ

България е сред страните с най-много неизпълнени решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Това сочат данните на международната платформа European Implementation Network, съобщиха от Българския Хелзинкски комитет (БХК) в понеделник.

Според статистиката страната ни не е изпълнила близо половината решения (48%), постановени през последните десет години.

"Това са 79 дела, които идентифицират сериозни системни и структурни проблеми в българското законодателство и практика, но срещу които все още не са предприети мерки. Към момента всички те са поставени в режим на засилено наблюдение от Комитета на министрите на Съвета на Европа заради сериозността на правонарушенията, които засягат и необходимостта държавата да изпълни съдебно-разпоредените си ангажименти по тях, за да прекрати продължаващи и досега издевателства над човешките права", пишат от БХК.

Най-често България не изпълнява решения, с които е осъдена заради полицейско насилие, бавно разследване на престъпления и прекомерна употреба на сила.

Макар и с висок процент неизпълнени решения, страната ни все пак не на първите места. Шампион в класацията е Азербайджан, където не се изпълняват 95% от постановените решения. Малко "по-добре" се справя Русия, която е изпълнила 11% от решенията, т.е. неизпълнението е 89%.

Страните от Западна Европа значително по-често изпълняват решенията на ЕСПЧ, сочи статистиката. Във Франция например се отчита неизпълнение от 18%, а в Германия – 17%. Добри са и показателите на Сърбия – 22% неизпълнение. Далеч по-лошо се справят страни като Италия (55% неизпълнение), Испания (43%) и Турция (63%).

Споделяне

Още от България