България e сред последните осем по усвоени евросредства

Все пак Брюксел ни хвали за очакваната 95% резултатност

България e сред последните осем по усвоени евросредства

България е на 23-о място в усвояването на средствата от структурните и кохезионния фонд за периода 2007 – 2013 г. , който приключва финансово в края на годината. След нас са Италия, Словакия, Румъния и Хърватия. Това сочат данни, оповестени на европейския форум за сближаването на градовете и регионите, който се провежда в Брюксел.

Само преди дни зам.-председателят на Еврокомисията Кристалина Георгиева обяви при освещаване на храм с премиера Бойко Борисов, че страната ни от последна по усвояване на евросредствата е станала сред първите десет и е на осмо място. Разликата със сега представените данни идва от гова, че Георгиева цитира данните само за последните две години, а обявената от Брюксел статистика е за целия програмен период, обясниха представители на ЕК.

Сега еврокомисарят по регионална политика Корина Крецу посочи, че България е в т.нар. група на осемте държави, които се нуждаят от подкрепа за използването на евросредствата. В групата попадат и Гърция, която изостана в усвояването на фондовете на ЕС заради нестабилната политическа обстановка в страната и честите парламентарни избори, както и Унгария.

Португалия, Литва и Естония са страните, които вече почти напълно са успели да усвоят средствата за отминалия програмен период, стана ясно от представените данни.

България пък е успяла да разплати над 88% по оперативните програми до 30 септември 2015 г., като Брюксел е възстановил вече над 80% от средствата.

Отминалият програмен период 2007 – 2013 г. приключва финансово в края на 2015 г. Всички направени дотогава разходи по правилата на ЕС са допустими. Страните имат срок до края на март 2016 г. да предявят исканията за възстановяване на средствата от ЕК. Така че най-рано в началото на април ще има яснота как финално са се справили отделните страни членки.

България си е поставила за цел достигането на 95% успеваемост от структурните и кохезионния фонд. Ако този показател бъде изпълнен, това ще е добро начало за страната  като първи програмен период, коментираха експерти от ЕК пред Mediapool.

Към момента този процент вече е изпълнен от оперативна програма "Човешки ресурси“, по която ЕК е възстановил 95% от изплатените средства.

Пренасочване на 30 млн. лв. към иновации

Някои от оперативните програмите са си поставили свръхреалистични цели, коментираха експерти в Брюксел. За пример беше посочена "Конкурентоспособност“, която е обещала да постигне 99% усвояване на средствата. Към момента по тази програма ЕК е възстановила 90% от разплатените средства.

Два са големите рискови проекта по тази програма. Единият е газовата връзка със Сърбия, който беше разделен и изпълнението му ще продължи и през настоящия програмен период. Другият е високотехнологичния "София тех парк“, чието строителство трябва да приключи до края на ноември, казаха от ЕК. Неговото изграждане ще продължи и през настоящия програмен период, като резервираните за него средства са 23 млн. евро по "Иновации и конкурентоспособност“. Отделно "София тех парк“ ще кандидатства на конкурентен принцип за финансиране на меките мерки – семинари, изложби, конференции, научни работилници по новата програма "Наука и образование“.

За да не бъдат загубени средства по "Конкурентоспособност“ 2007 – 2013 г. предстои пренасочването на 30 млн. лв. за иновации. Парите идват от осите 2,4 и 5 по програмата, където има изоставане в изпълнението на проекти, докато по ос 1 – иновации, има преизпълнение и недостиг на средства, обясниха експерти в ЕК.

"Околна среда“ е преодоляла натрупаното закъснение

Изоставащата в края на миналата година оперативна програма "Околна среда“ е успяла да навакса натрупаното закъснение и по нея вече са разплатени над 96% от средствата, като Брюксел е възстановил 70% от тях. От водните проекти десет няма да могат да приключат до края на годината и ще бъдат довършени през настоящия програмен период, казаха в Брюксел.

По програма "Регионално развитие“ най-голямото предизвикателство е Северната скоростна тангента. На обекта в момента се работи на три смени, включително и през нощта, твърдят от ЕК. Изпълнението му към момента е наполовина, като целта е да бъде завършена скоростната магистрала на София поне на 90%.

Като цяло новият програмен период закъснява във всички страни членки, не само в България, като причините са различни, коментираха в Брюксел.

Остава за одобрение от Брюксел рибарската програма
 
Според тях страната ни стои добре в напредъка по работата за 2014 – 2020 г. защото все още има страни с неодобрени програми. За нашата страна това е само рибарската, чийто втори вариант бе приет във вторник от правителството и предстои внасянето му за одобрение в Брюксел.

В новия вариант бюджетът от над 113.5 млн. евро на Програмата по морско дело и рибарство  е разпределен по общо 23 мерки. над 25.2 млн. евро са планирани за рибарски пристанища, кейове за разтоварване и покрити лодкостоянки. За модернизирането на аквакултурни стопанства, подпомагането на нови производители и преминаване от конвенционално към биологично производство и по схеми за управление на околната среда се предвиждат 36.215 млн. евро.

За контрол и събиране на данни за риболова са заложени 12.4 млн. евро, а за развитие на местни групи – 17.8 млн. евро. За създаването на организации на производителите, за да пласират те по-добре продукцията си, са заделени 12.7 млн. евро, а 3 333 333 лв. са предвидени за повишаване на защитата на морските видове в бъдещите морски зони по НАТУРА 2000.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?