Според данните на Евростат за четвъртото тримесечие на 2012 г.

България е сред рекордьорите по спад на заетостта в целия ЕС

България е сред рекордьорите по спад на заетостта в целия ЕС

Рекордно висок спад на заетостта през четвъртото тримесечие на миналата година нареди България в непрестижното чело на страните от ЕС по този показател. Това показват данните на европейската статистическа служба Евростат за четвъртото тримесечие на миналата година спрямо предходно и спрямо същото тримесечие на 2011 г.

И спрямо предходното трето тримесечие, и на годишна база (спрямо четвъртото тримесечие на 2011 г.) страната ни заема второ място, оставайки зад себе си такива страни, сочени като най-тежко поразени от икономическа криза, като Испания, Кипър и Словения.

Спадът на заетостта в България за посочения период спрямо предходния е 1.5%. По-голям е само в Литва и Португалия - 2.0%.

След нас се нареждат Испания - спад 1.4%, и Кипър - спад 1.3%.

Същевременно ръст на заетостта има в почти цяла централна Европа - Латвия - 0.8%, Люксембург - 0.6%, Полша - 0.4%, Унгария - 0.3%, Австрия - 0.2%.

Данните показват, че като цяло заетостта в ЕС и в еврозоната спада през четвъртото тримесечие на 2012 г. спрямо третото тримесечие, като за ЕС е 0.2%, а в еврозоната - 0.3%.

На годишна база, тоест спрямо същия период на предходната година България също остава рекордьор по тежък спад на заетостта, показват данните на ЕС. През четвъртото тримесечие на миналата година спадът в страната ни е 4.9%, като само в Гърция е по-голям - 6.5%. Близки до нас, на малко по-малки са данните за спада на заетостта в страни като Испания (4.5%), Кипър (4.8%), Португалия (4.3%), Словения (2.0%).

За разлика от нас съседна Румъния регистрира най-висок годишен ръст на заетостта в целия ЕС - 3.5%, следвана от Люксембург - 2.2%, Латвия - 2.8%.

Заетите през четвъртото тримесечие на миналата година в ЕС са били 222.6 млн. души, а в еврозоната - 145.7 млн. души.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?