България е сред страните с бариери за US-износа

Правителството на САЩ обвини 61 държави и групи страни, сред които и България, че издигат значителни търговски бариери, нанасящи щети на американските промишленост и селско стопанство, съобщиха АП, ИТАР-ТАСС, ДПА и в. Стар трибюн, цитирани от БТА.

Докладът, чийто обем е 672 страници, обръща най-голямо внимание на Китай, ЕС и Япония, на които са отделени съответно 58, 49 и 45 страници. Той е изготвен от службата на американския търговски представител.

Документът се публикува от 20 години по силата на приет от Конгреса през 1974 г. закон, изискващ изпълнителната власт да предоставя ежегодно данни за това кои държави създават най-големи затруднения за износа на САЩ.

В тазгодишния доклад отново най-много внимание е отделено на Китай, като са изброени подробно всички области, в които, според американската администрация, Пекин не изпълнява обещанията си за отваряне на своите пазари. Те бяха дадени при влизането на страната в Световната търговска организация през 2001 година.

Според авторите на документа Китай не е приложил законите срещу кражбата на американски филми, компютърен софтуер и друга интелектуална собственост.

"Епидемичните равнища" на фалшифицирането и пиратството в Китай причиняват сериозни икономически щети на американските предприятия в почти всички сектори на икономиката, се отбелязва в доклада.

САЩ, които през 2004 г. имаха рекорден търговски дефицит от 617 млрд. долара, регистрираха дефицит в търговията с Китай от 162 млрд. долара - най-големият дефицит в двустранна търговия в цялата им история.

Американските предприятия смятат, че най-вредната за тях търговска практика на Пекин е фиксирането на курса на юана към долара. В резултат на нея юанът е подценен с около 40 процента, а това дава на китайските фирми огромно конкурентно предимство пред американските.

На ЕС също е отделено значително внимание в доклада за търговските бариери. В много отношения значителните в количествен аспект търговски и инвестиционни отношения между ЕС и САЩ протичат гладко, от което печелят компаниите, работниците и потребителите от двете страни на Атлантика, се посочва в доклада. Въпреки това, някои износители от САЩ се сблъскват постоянно с бариери при влизането на пазара на ЕС, особено износителите на пилешко и говеждо месо.

Япония също е спомената във връзка с нейния отказ да отвори отново пазарите си за американското говеждо месо. Страната обаче е похвалена за значителните "структурни и регулаторни реформи, които вече започват да дават резултати".

Сред организациите, издигащи бариери пред американския износ, са споменати Лигата на арабските страни и Южноафриканският митнически съюз. Сред страните, споменати в доклада, освен България, са и Канада, Австралия, Бразилия, Израел, Индия, Южна Корея, Норвегия, Румъния, Саудитска Арабия, Сингапур, Хонконг, Швейцария, Турция, Украйна и др.

Докладът е предназначен за водещите търговски преговори от американска страна през следващата година, за да атакуват бариерите, за които се смята, че причиняват най-големи щети на американските компании.  Ако преките преговори не дадат резултати, американското правителство може да се обърне към Световната търговска организация, посочват агенциите.

Споделяне

Още от Бизнес