България е сред страните с най-много жертви на трафик на хора в ЕС

България остава една от основните страни, източници на трафик на хора в Европейския съюз, с българско гражданство са и голяма част от трафикантите. Това показват данни на Европейската комисия, представени по повод утрешния Международен ден за борба с трафика на хора.

От 2010-а до 2012-а година властите у нас са регистрирали 1698 случая на трафик. Приблизително толкова жертви на трафик с българско гражданство са били установени в други страни от Евросъюза. Така общият брой на регистрираните случаи достига 3043, което поставя България на второ място в тази непрестижната класация. Оглавява я Румъния с над 6000 случая, следват Холандия, Унгария и Полша с по около 1000.

Реалният брой на жертвите на трафик вероятно е много по-голям, подчерта комисарят по вътрешните работи Сесилия Малстрьом.

През периода от 2010-а до 2011-а година страните-членки са регистрирали 30 146 жертви на трафик на хора, две трети от тях са били граждани на Европейския съюз. 1000 от тях са били деца – обект на трафик с цел сексуална експлоатация, заяви еврокомисарят, цитирана от БНР.

Според данните 80 на сто от жертвите са жени, повечето - изведени от страната си с цел сексуална експлоатация. Следват случаите на трафик с цел трудова експлоатация, които засягат предимно мъжете.

Трафикантите все по-често използват интернет и социалните мрежи за привличане на жертви.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?