"Икономист" с прогноза за 2014 година:

България е сред страните с повишен риск от протести

България е сред страните с повишен риск от протести

Украйна, България, Бразилия, Аржентина, Мексико, Тунис, Египет и Турция. Това са страните, в които през последните 12 месеца избухнаха протести. Дори по-традиционно сдържани страни като Япония и Сингапур познаха протести през изминалата година.

Това е и поводът списание "Икономист" да отправи поглед към 2014 г. и да прогнозира в кои страни има риск за избухване на социални бунтове, подреждайки ги според риска в няколко категории.

България е поставена в категорията Висок риск от протести през 2014 г. Компания ни правят Беларус, Турция, Тунис, Украйна Албания, Бразилия, Алжир, Хърватия, Кипър, Камбоджа, Китай, Иран, Йордания, Киргизстан, Казахстан, Мианма, Македония, Мексико, Молдова, Мароко, Пакистан, Румъния, Португалия, Испания.

В категорията Най-висок риск от протести обаче са поставени страни като Гърция, Аржентина, Египет, Ирак, Ливан, Либия, Нигерия, Йемен, Судан, Нигерия, Сирия, Венецуела, Узбекистан и Боливия.

В категорията среден риск са доста страни, сред които Великобритания, Белгия, Литва, Латвия, Естония, Франция, Унгария, Ирландия и изненадващо Тайланд.

В категорията с нисък риск от протести през 2014 г. са Германия, Чехия, Финландия, Полша, Швеция, Словакия и др. В категорията с най-нисък риск са само 6 страни - Австрия, Япония, Дания, Люксембург, Швейцария и Норвегия.

Според анализатора Лаза Кекич, икономическите бедствия са почти винаги предпоставката за протест. Това обаче не обяснява изблиците изцяло.

"Спадът в доходите и висока безработица не винаги са последвани от размирици. Само когато икономическите проблеми са придружени от други елементи на уязвимост има висок риск от нестабилност", обясни тя. Според нея такива фактори са свързани с неравенство в доходите, лошо управление, ниски нива на социално осигуряване, етническо напрежение и предишни протести.

"От особено значение в предизвиканото недоволство напоследък изглежда е девалвацията на доверието в правителства и институции - криза на демокрацията", категорична е анализаторката.

Споделяне

Още от Свят