България е сред световните лидери по качествен интернет

България е сред световните лидери по качествен интернет

България е сред страните световни лидери по качеството на широколентовата интернет връзка, сочи анализ, направен по поръчка на “Сиско“ от бизнес училището “Саид“ към Оксфордския университет и департамента за приложна икономика към университета на Овиедо.

Изследването е разделило проучените 72 държави в категории според степените на икономическото развитие на съответната страна. В периода май-юни 1020 г. са проведени 40 млн. реални теста за интернет скоростта при даунлоуд (сваляне на данни) и ъплоуд (качването на данни), отчитайки забавянето.

България е лидер в групата на т.нар. “икономики, водени от ефективността” (Етап 2), с резултат от 71 точки. Страната ни е и сред 14-те страни, които са готови за интернет приложенията ‘’на утрешния ден” като онлайн телевизия с висока резолюция. За сравнение през 2009 г. броят на високоразвитите по този показател държави е бил девет, а през 2008 г. – една.

Сред градовете София е на 11-о място по качество на интернет връзката, като след столицата ни са градове като Лисабон, Ню Йорк, Хонконг, Париж, Копенхаген и др. Столичани теглят средно с 14.7 Mb/s, качват със 7 Mb/s, a забавянето е 52 ms., обяви пред столични журналисти Фернандо Жил де Бернабе, старши директор на “Сиско“. “При това положние биз искал да живея в София“, пошегува се той.

Според “унифицираната оценка на широколентовата връзка” качеството на широколентовата връзка в Южна Корея е най-високо. В Топ 10 за 2010 г. следват Хонг Конг, Япония и Исландия. Пето място си поделят Швейцария, Люксембург, Сингапур, шестата позиция е за Малта, след която се нарежда Холандия. Осми са Обединените арабски емирства и Катар, следвани от Швеция и Холандия.

Като цяло качеството на широколентовия интернет се е подобрило с 48 на сто, расте и самото разпространение на този тип връзка. 49 процента от домакинствата в проучените страни имат достъп до броудбанд.

Средната скорост на даунлоуд се е увеличила с 49% само за три години (3271 Kbps през 2008 г., 4882 Kbps през 2009 г. и 5920 Kbps през 2010 )

Глобалната ъплоуд скорост се е увеличила с 69% за три години (794 Kbps през 2008 г., 1345 Kbps през 2009 г., 1777 Kbps през 2010 г.)

Средното закъснение е спадналo с 25% и достига до 142 ms. През 2009 г. тя е била 140 ms, а през 2008 г. - 189 ms.

Изследването сочи още, че докато по-развитите в икономическо отношение държави се концентрират в усилията си да доставят добър достъп до интернет до голяма част от населението, други (в частност по-слабо развитите икономики) са фокусирани върху това да доставят широколентова връзка с високо качество първо за градовете си, които са ключови за икономическото им развитие. Това става чрез нови инвестиции във оптични или кабелни услуги.

Като резултат тези икономики, включващи държави от Източна Европа като Литва, Латвия, България, Румъния, Чехия и Унгария, са успели да надскочат по-развитите страни по отношение на качеството на широколентовата връзка.

Споделяне

Още от

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?