България е тест за мястото на Турция в ЕС

България  може да бъде добър пример за това какво би означавало евентуалното членство на Турция в ЕС, пише в коментар за електронното издание EUobserver, публикуван в четвъртък, журналистът и политически анализатор Юлиан Попов.

Според него, въпреки че присъединяването ни към ЕС все още буди смесени чувства сред старите страни от съюза, България би могла да допринесе и за по-доброто разбиране на социалните, икономическите и демографските въпроси, пред които е изправена Турция по пътя си към съюза.

На първо място над 10% от населението на новата членка са турци, като това не са турските работници, които работят в Германия, а местно население, което живее в България от векове.

България си има турска политическа партия, Движението за права и свободи (ДПС), която участва в управлението на държавата като коалиционен партньор в две правителства от 2001 година насам. Всъщност, настоящото българско правителство е сформирано с мандата на ДПС.

След следващите избори за евродепутати, в Европейския парламент ще има няколко депутата, които ще представляват турската общност.

Въпреки че е политически представено, българското турско население, както и това в Турция, е предимно селско, бедно и основно се занимава с отглеждане на тютюн.

По-успелите турски бизнесмени в България имат силна позиция в областта на строителството и извлякоха облаги от обществени поръчки, върху които ДПС упражнява влияние, посочва Попов. Това от своя страна подхранва възмущението на новата расистко-националистическа партия “Атака”.

Попов все пак прави извод, че българският опит не може да даде решение на кюрдския и кипърския въпрос, както и на притесненията, свързани с границата с Ирак.

Според автора обаче са налице много прилики между двете страни – икономиките и на двете страни до скоро са били изцяло аграрни, бедни са на природни ресурси, като стопанството се подпомага от изпратените пари и инвестициите на икономически имигранти, живеещи на запад.

България е 10 пъти по-малка от Турция, но нейния БВП  и брутният ѝ национален  продукт на човек от населението са близки до тези на мюсюлманската държава. Това важи и за икономическия растеж през последните години (Въпреки че Турция все още предстои да докаже, че може да поддържа стабилен икономически растеж за по-дълъг период от време).

И в двете страни безработицата е около 10%, продължителността на живота при жените е еднаква, според индекса за корупция на Трансперънси интернешънъл двете държави отново са близо една до друга – през 2006 година България е 57-ма, а Турция е на 60-то място.

През същата година индексът на икономическата свобода в София и Анкара е различен – съответно 64 и 85, но що се отнася до управление и закони те имат сходен резултат – 2.5 и 4.

България е и страната в ЕС с най-голям брой турско местно мюсюлманско население – 12%, като единствено Франция е близо до този размер с 9%. Ако Турция стане част от ЕС, граждани на съюза ще станат 13-14% мюсюлмани, грубо това е пропорцията на мюсюлманско население в България.

Възможно е политическата и икономическата интеграция на България в съюза с нейното турско и мюсюлманско население, да промени мнението на скептиците относно приемането на Турция. Или да засили техните съмнения.

Споделяне

Още от Европа