България е трета в ЕС по финансиране от плана "Юнкер" спрямо БВП

Най-големият проект по програмата у нас е на Кирил Домусчиев

Договорът с Кирил Домусчиев бе подписан в присъствието на председателя на ЕК Жан Клод Юнкер и премиера Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

България е на трета позиция в ЕС по отпуснати средства по плана "Юнкер" спрямо брутния вътрешен продукт на страната. Преди нас са Естония и Гърция, показват данните на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), известен като плана "Юнкер", към декември 2017 г.

До момента за страната ни е одобрено финансиране от 349 млн. евро, което се очаква да привлече допълнителни инвестиции до 1.57 милиарда евро.  

Най-голямото одобрено финансиране е кредитната линия от 150 млн. евро за Българската банка за развитие. Очакванията са да бъдат привлечени до 408 млн. евро чрез търговските банки, които предоставят кредити на малкия и среден бизнес. Част от финансирането е насочено към проекти в райони с висока безработица, както и за насърчаване на фирми в начален етап на развитие или за разширяване на дейността им.

Компанията за преработка на слънчоглед "Олива" АД, базирана в  Кнежа, беше първата българска фирма, която получи директен корпоративен заем по плана "Юнкер" от 31 млн. евро. Дружествто е най-голямото в хранителната промишленост у нас с оборот от над половин милиард лева за 2016 г. Финансираният по плана "Юнкер" проект е за изграждането на нов завод за производството на слънчогледово олио в Белослав на стойност 62 млн. евро. Очаква се първият етап от предприятието да е готов до края на тази година, а с пълния си капацитет да заработи през 2020 г. "Олива" има още два завода за преработка на слънчоглед, рапица и соя в Кнежа и Полски Тръмбеш. Мажоритарен собственик в компанията с дял от над 97% е "Билдком" ЕООД, която търгува със зърно.

Другият одобрен заем от 100 млн. евро по плана "Юнкер" е за "Биовет" Пещера, част от групата "Хювефарма" на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Договорът с тях бе подписан в петък в НДК преди пресконференцията на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и на премиера Бойко Борисов. Целият проект е на стойност 212 млн. евро и е за изграждането на втори завод за селскостопански и лекарствени продукти в Пещера и разширяване на производството на предприятието в Разград. В резултат на кредита се очаква да бъдат разкрити 210 работни места в селските райони на България.

Проектът на Домусчиеви включва съоръжение за ферментация в Пещера, в което ще се произвеждат активни вещества, хранителни добавки, ензими, пробиотици и готови лекарствени продукти за животни и хора, а също и завод в Разград за производство на ваксини за животни.

Преди подписването Кирил Домусчиев обяви, че освен инвестициите в двете предпиятия у нас, които ще работят изцяло за износ, планира да открие и фабрика за ветеринарни ваксини в САЩ, където ще наеме работници от САЩ, защото българските специалисти не достигали за местните предприятия.

Отделно по плана "Юнкер" бяха подкрепени и търговските банки у нас с подписването на девет споразумения с Европейския инвестиционен фонд за общо 68 млн. евро. Очакванията са те да финансират над 6000 малки и средни предприятия с близо 923 млн. евро.

Като добър пример за подкрепа от ЕФСИ за финансиране чрез банките е даден старозагорската фирма "Карад" ООД, която се занимава с продажба на машини за селското стопанство. Компанията е получила инвестиционен заем от "Сибанк", за да разшири дейността си.

Отделно български компании и научни организации получават средства от одобрени съвместни проекти с други страни членки предимно в научно-развойната дейност.

Споделяне

Още по темата

Още от Европредседателство