България е третата най-перспективна дестинация в света за производство

Най-добрата сред вече установените държави отново е Малайзия

България е третата най-перспективна дестинация в света за производство

България е третата най-перспективна дестинация в света за базиране на производство. Това показва индекса на международната консултантската компания за бизнес имоти "Кушман и Уейкфилд" (Cushman&Wakefield), който се прави за трета поредна година.

България се изкачва с четири позиции спрямо миналата година. Преди нас са Виетнам и Тунис.

Консултантската компания оценява държавите по три основни критерия – условия за правене на бизнес (40% тежест в общата оценка), риск (20%) и разходи (40%).

В условията за правене на бизнес се отчитат работната сила, логистиката, достъпът до пазари, бизнес средата, времето за първа доставка и устойчивост. Рисковете са природни бедствия, икономически, корпоративни и енергийни, а при разходите се отчитат тези за труд, ток, строителство и за регистриране на собственост.

Най-висока оценка страната ни получава по критерия риск, а най-ниска – при разходите за правене на бизнес.

Литва и Обединените арабски емирства затварят първата петица на най-перспективните дестинации за производствените компании. Останалите десет държави са Естония, Коста Рика, Перу, Шри Ланка, Украйна, Унгария, Колумбия, Мароко, Словакия и Хондурас.

Най-добрата дестинация за производство сред вече утвърдените страни за поредна година е Малайзия, следвана от Тайван и Китай. Четвъртото място е за САЩ, а топ 10 се допълва от Южна Корея, Канада, Сингапур, Турция, Тайланд и Индонезия.

В списъка с 30-те водещи производствени дестинации са още Япония, Полша, Филипините, Мексико, Русия, която обаче се срива с девет позиции в класацията, Холандия, Швейцария, Франция, Германия и други.

Азия остава предпочитано място за компаниите да отворят нов завод. Седем от първите десет страни в класацията са от най-големия континент. Ръстът на оперативните разходи в глобален план обаче връща бизнеса обратно у дома, особено в САЩ и Европа, отбелязва "Кушман и Уейкфилд".

Споделяне

Още от Бизнес