България е уведомила ЕК за огнището на африканска чума по свинете

Умъртвени са 65 прасета от засегнатото от заразата село Тутраканци

България е уведомила ЕК за огнището на африканска чума по свинете

България е уведомила Европейската комисия за първото огнище на африканска чума по свинете, открито у нас. Очаква се решение за ограниченията, които Брюксел ще наложи на страната.

Преди ден беше установен първи случай на африканска чума по прасетата в страната в провадийското село Тутраканци.

Ветеринарните власти в събота ще вземат проби от всички прасета в 3-километровата зона около огнището. Започва преброяване и на всички домашни свине в 10-километров радиус около селото.

Всичките 65 прасета в Тутраканци са евтаназирани снощи. Към момента унищожаване на прасета, извън тези в Тутраканци, не се налага. Във всяко населено място, където пробите докажат болно животно обаче, ще бъдат евтаназирани всички свине. Храните от свинско месо ще се конфискуват още на границите.

"С Пътната агенция сме се разбрали, всички паркинги, където спират тирове, своевременно да бъдат почиствани и боклуците унищожавани. Същото се отнася и за пристанищата - отпадъците от корабите, отнася се за всички граници на България", каза директорът на Агенцията по храните Дамян Илиев, цитиран от БНР.

Той допълни, че дезинфекция се прави на всички влизащи в страната автомобили.

Всички частни собственици, чиито прасета бъдат унищожени заради чумата, ще бъдат обезщетени по пазарни цени. Пролбем ще е да се опазят индустриалните свинеферми, в които се отглеждат половин милион животни.

Африканската чума по свинете е силно заразно вирусно заболяване по домашните и дивите свине. То се предава директно - чрез контакт между болни и здрави животни, индиректно - чрез контакт със замърсени с вируса материали и повърхности, чрез поглъщане на заразени фуражи и основно чрез хранене с отпадъци, съдържащи заразено свинско месо или месни продукти.

За високосмъртоносния вирус няма лечение и ваксина и затова единственото решаване на проблема е тотално избиване на заразените домашни и диви животни и контактните с тях. Заболяването е безвредно за хората.

Споделяне

Още по темата

Още от България