България е уведомила ЕК за седми блок в АЕЦ "Козлодуй"

Европейската комисия (ЕК) е уведомена с писмо от министъра на икономиката Делян Добрев за намеренията на България да изгражда нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй", съобщи Любен Маринов, изпълнителен директор на проектната компания "АЕЦ "Козлодуй"- Нови мощности".

Ръководствата на АЕЦ "Козлодуй" и нейната дъщерна компания представиха резултатите от дейността си за 2012 г..

Маринов уточни, че това е станало в ранната есен на 2012 г. след доклад на компанията, съгласувано с нейния собственик - АЕЦ "Козлодуй", внесен в Министерството на икономиката. Въпреки твърде ранния етап, на който се намира развитието на проекта за изграждане на седми блок, решихме, че е необходимо да уведомим ЕК като отговорен член на Европейския съюз, допълни Маринов, цитиран от БТА.

Той разясни задължението на страната ни по договора Евроатом, съгласно който трябва да уведомим ЕК за намерението си да изграждаме нова ядрена мощност.

”Комисията взема мнение и изразява становище по намерението, което не е задължително за страната, дори да е отрицателно, посочи изпълнителният директор на проектната компания. Единственият законен орган, който може да издаде или не издаде разрешение за изграждане на седми блок, е Агенцията за ядрено регулиране”, каза  Маринов.

В момента изпълнението на проекта за седми блок е на етап предпроектни проучвания, посочи той.

Възложено е изготвянето на технико-икономически анализ, който да обоснове необходимостта от изграждане на нова ядрена мощност в българската атомна централа и даде основания на правителство за вземане на окончателно решение. Сключени са договори за проучване и обосноваване избора на площадка за новия блок, както и за оценка на въздействието върху околната среда, включително в трасграничния район и върху защитените територии в близост.

Общо за работата по предпроектните проучвания ще бъдат дадени приблизително 7 милиона лева, които със задължителните държавни такси за разрешения могат да достигнат 8 милиона лева, посочи още Маринов.

Според Александър Николов, заместник изпълнителен директор на централата, седми блок би струвал поне с 1 милиард евро по-малко от крайната цена на ядрена мощност, построена на всяко друго място в страната.

В петък вечерта премиерът Бойко Борисов коментира пред БНТ, че е за удължаване на живота на V и VI реактор на АЕЦ ”Козлодуй” и за построяването на VII блок на площадката в Козлодуй. ”Против ”Белене” сме не заради технологии или каквото и да е било друго, заради това, че няма държавата пари да я построи сама, а няма инвеститори, които искат да дойдат и да сложат тези пари”, каза премиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?