България е увеличила два пъти средствата за хуманитарна помощ, които отпуска

България е увеличила два пъти средствата за хуманитарна помощ, които отпуска

България e увеличила хуманитарните си помощи през последните години, като общата сума надхвърля 2.5 млн. лева. Това показват данни от анализ на Евростат за хуманитарните помощи, които страните от Европейския съюз са отпуснали през 2016 г., съобщава Дневник, цитирайки БТА.

Статистиката беше разпространен в навечерието на Световен хуманитарен ден, който е днес и се чества от 2008 г. насам.

По данни от анализа през последните пет години България заделя около 0.09% от брутния национален доход за различни хуманитарни дейности.

Средният показател за Европейския съюз е 0.51 на сто, показва анализът. През 2010 г. сумата, която България отделя за хуманитарни помощи е била 0.04%. Парите са били използвани за хуманитарни помощи за Афганистан, Сирия, Ирак, Сърбия, Босна и Херцеговина, Македония, Украйна, Грузия, Непал, Еквадор, Хаити и др.

Страните от ЕС са най-големият донор в световен мащаб на средства за хуманитарни дейности. Само през 2016 г. общността е изразходвала над 75 млрд. евро за различни хуманитарни помощи. Страните извън Европейския съюз, които обаче са членове на Комитета за подпомагане на развитието, са отпуснали средно 0.21 на сто от своя брутен национален доход за помощи за развитие.

Най-много официални помощи за хуманитарни дейности през миналата година е отпуснал Люксембург - 1%. След малката на площ страна се подреждат Швеция с 0.94 на сто, Дания - с 0.75%, и Германия и Великобритания с по 0.7%.

Друг голям донор извън общността е Норвегия, като страната е отпуснала хуманитарни помощи от 1.1 на сто от брутния си национален доход, а при Турция този показател е 0.8%.

Повече от 130 млн. души в момента се нуждаят от хуманитарна помощ, а близо 60 милиона са напуснали домовете си. По актуални данни на експерти само за първоначалното посрещане на нуждите на хората в беда в световен мащаб са необходими около 40 млрд. долара, а ЕС е отпуснал само за миналата година два пъти по-голяма сума.

Споделяне

Още от България