България е в коалицията на САЩ въпреки Първанов

България ще бъде част от коалицията за незабавно разоръжаване на Ирак независимо от нежеланието на президента Първанов. Това стана ясно днес, след като България беше извадена от списъка на 30 -те държави, които участват във водената от САЩ коалиция.

България не беше спомената сред изброените от Държавния департамент на САЩ държави, които, по думите на говорителя Ричард Баучър, са дали изрично съгласие да бъде разгласена тяхната подкрепа за незабавното разоръжаване на Ирак.

Страните, които Баучър изброи по азбучен ред вчера (към 1 ч. българско време), са: Афганистан, Албания, Австралия, Азербайджан, Колумбия, Чешката република, Дания, Салвадор, Еритрея, Естония, Етиопия, Грузия, Унгария, Исландия, Италия, Япония, Южна Корея, Латвия, Литва, Македония, Холандия, Никарагуа, Филипините, Полша, Румъния, Словакия, Испания, Турция, Великобритания и Узбекистан.

При първото оповестяване на списъка от Държавния департамент няколко часа преди брифинга на Баучър, България фигурираше в списъка. Той бе разпространен от световните агенции, заедно с обясненията на държавния секретар Колин Пауълс, към 20 ч. българско време във вторник.

Правителството е дало съгласие за включване на България е в коалицията

Това каза правителственият говорител Димитър Цонев. Той бе категоричен, че страната ни ще бъде включена в този списък още днес.

България е в списъка на коалицията от 30 държави за незабавно разоръжаване на Ирак, заявиха за Mediapool зам.-външният министър Любомир Иванов и говорителят на Външно министерство Любомир Тодоров. Ако името на България не фигурира в списъка на Държавния департамент, това е техническа греша, обясни Тодоров в сряда сутринта.

Президентът е против участие в коалицията

Президентът Георги Първанов е против включването на България в антитерористичната коалиция за незабавно разоръжаване на Ирак, съобщиха няколко часа по-късно от "Дондуков" 2. Така бяха потвърдени предположенията, че българското правителство е увъртало пред САЩ за оповестяването ни в списъка именно заради Първанов.

В последователни разговори държавният глава е бил уведомен от премиера Симеон Сакскобургготски и външния министър Соломон Паси, че на България е предложено да стане член на коалицията и че правителството ще отговори положително, съобщиха от президентството. Пред тях президентът обосновал своето отрицателно становище, което вече е изразил и пред Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) в понеделник. През следващите дни президентът ще направи обръщение към нацията във връзка с иракската криза. Днес с такова обръщение излиза премиерът Скаскобургготски и обявява защо България подкрепя линията на САЩ за бързо разоръжаване на Ирак.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?