България е в топ три по достъп до отворени фирмени данни в Европа

България е в топ три по достъп до отворени фирмени данни в Европа

България е сред лидерите по достъп до отворените фирмени данни в Европа. Това става ясно от Индекса за отворени фирмени данни (Open Company Data Index), който е базиран на информация от най-голямата отворена база в света OpenCorporates.

Страната ни се нарежда на трета позиция по този показател след Дания и Великобритания.

Този резултат е постигнат след мащабната интеграция на данните от Търговския регистър на България. Той беше реализиран с помощ от българската компания за семантичен софтуер "Онтотекст" АД, част от групата на "Сирма Груп Холдинг" АД, съобщиха от компанията.

Така в момента страната ни се представя много добре по отношение на данните, достъпни за свободно търсене, свободен достъп и отворено лицензиране.

OpenCorporates въведе България като юрисдикция съвсем скоро, добавяйки около 970 000 нови дружества към своята отворена база с над 140 милиона компании от целия свят.

В резултат сега международната база включва целия български Търговски регистър, достъпен като отворени XML файлове под публичния лиценз CC-0. Проектът е реализиран с експертизата на "Онтотекст" в сферата на свързаните отворени данни (т.нар. Linked Open Data – LOD).

Освен това българското дружество е подпомогнало екипа на OpenCorporates в по-доброто разбиране за Търговския регистър – една трудна задача както от техническа, така и от правна гледна точка. Сред основните предизвикателства в това отношение са били разбирането на схемата, както и интерпретирането на данните, включително ръчното прехвърляне на тези, които са на кирилица.

"Онтотекст" участва и в редица други значими публични проекти в сферата на отворените и свързаните данни. Такъв е например европейският проект euBusinessGraph, в рамките на който се разработва платформа за интегриране, хармонизиране и публикуване на подробни данни за европейските компании.

Преди около година българското дружество подкрепи и провелия се през 2017 г. в София Datathon, в който една от задачите пред отборите беше наречена „Да хакнем Търговския регистър на България“ и имаше за цел разработване на иновативни решения за повишаване ефективността на регистъра.

"Сирма Груп Холдинг" АД е холдингова компания с над 25 годишна история и е една от най-големите софтуерни групи в Югоизточна Европа. Нейни клиенти са международни компании, сред които BBC, FT, Press Association, Bloomberg, Astra Zenneca, IBM, Energous, QVI, Британският музей, Heidelberg, Canon, Bank of America и др.

През 2015 година дружеството направи успешно IPO на Българската фондова борса. През 2017 година акциите на дружеството бяха включени в индекса SOFIX на БФБ-София, а от април 2018 се търгуват в премиум сегмента.

Споделяне

Още от Бизнес