България е все така сред последните в ЕС по медийна свобода

България е все така сред последните в ЕС по медийна свобода
България продължава да е сред последните страни в ЕС по свобода на медиите. В световната класация на медийната организация "Репортери без граници" България си поделя 70-то място с Гърция.

Европейският съюз като цяло продължава да слиза надолу в класацията, съобщи Франс прес.

От 27-те страни на ЕС 13 са в челните 20 места на класацията. Другите 14 са под 20-то място, а някои от тях са много ниско в класацията - Италия на 49-о място, Румъния - на 52-о, а Гърция и България се поделят 70-о място.

"Повече от всякога установяваме, че икономическото развитие, реформите на институциите и спазването на основните права не вървят непременно заедно", заяви генералният секретар на "Репортери без граници" Жан-Франсоа Жулиар в коментар на тазгодишната, девета поред класация.

Той каза още, че е обезпокоително, че няколко страни членки на ЕС продължават да слизат по-надолу в класацията. Париж губи още едно място и вече 44-та след Суринам, управляващите във Франция "са правили заплашителни, а понякога и оскърбителни изказвания по адрес на медиите".

"Трябва да бъдат приветствани двигателите на свободата на пресата - Финландия, Исландия, Норвегия, Холандия, Швеция и Швейцария - и да се отдаде почит към решимостта на правозащитните активисти, журналисти, блогъри, които по цял свят храбро защитават правото на критикуване", заяви Жулиар.

САЩ са на 20-то място, а Русия е на 140-то след Турция и Етиопия. В дъното на класацията са Еритрея, Северна Корея, Туркменистан, Иран, Мианма, Сирия, Судан, Китай, Йемен и Руанда.

Проблемът за България остава разследващата журналистика

Проблемът с България в областта на медийната свобода е основно при разследващата журналистика. Това смята Оливие Басил, шеф на белгийския клон на "Репортери без граници", потърсен за коментар от радио Дойче Веле.

"Положението в България не се е променило никак. Въпреки че имаше някаква промяна на политическо равнище, проблемът със свободата на медиите остана. Сивата икономика и мафията набират все повече сили. Натискът, който се оказва върху разследващите журналисти, занимаващи се с теми като наркотрафик, контрабанда на цигари или лекарства, а дори и с публични дела, е твърде голям. А това поражда много въпроси, защото България е членка на ЕС, тя не е страна от Третия свят", казва Оливие Басил.

Той допълва, че един от основните проблеми, свързани със свободата на медиите в България, са съмнителните инвестиции в медийния бранш. "Единствените, които инвестират в българските медии, изглежда, са хора, които имат някакви връзки с организираната престъпност, или са свързани по някакъв начин със сивата икономика, което поражда много въпроси. Защото те не използват медиите за публични интереси, а за своите собствени", казва той.

Друг сериозен проблем за медиите в България, според Оливие Басил, е фактът, че твърде много журналисти работят без договор. Те могат да бъдат уволнени лесно и върху тях лесно може да бъде упражняван натиск. Влиянието на рекламодателите в България също поражда притеснения, казва Басил. Според него нарастващата им сила става причина за налагане на автоцензура у журналистите.

На въпроса как ситуацията би могла да се подобри, Оливие Басил отговаря: "Бих искал да имам готов отговор на този въпрос. Първо трябва да кажа, че ние сме длъжни да подкрепяме българските журналисти. Ако ЕС иска да подпомогне България, трябва да се фокусира върху правителството и да каже: "Добре, благодарим за реформите, но нека видим как се справя правосъдието, да видим каква е връзката между законите и реалността.

Проблемите на България не са само нейни

България има нужда от подкрепа. При това става въпрос за проблеми, които не са запазена марка само на тази страна - организираната престъпност е факт и в Албания, и в Румъния. Така че този, който каже, че това е чисто български проблем, не е прав. Това е проблем на цяла Европа, защото през България и останалите проблемни страни организираната престъпност може да навлезе в целия ЕС."

Оливие Басил добавя още, че европейците трябва да проявяват голяма солидарност с българските журналисти и да ги подкрепят в техните разследвания. "Защото именно разследващата журналистика се опитва да извади наяве опасностите, които ние виждаме в тази система", казва той. "Оказвайки помощ на българите, ние помагаме и на самите себе си", заключава Оливие Басил.

Споделяне

Още по темата

Още от