Еврокомисарят Кристалина Георгиева:

България е втора по скорост на усвояване на еврофондове през 2015 г.

За целия период обаче страната ни изостава до 23-то място

България е втора по скорост на усвояване на еврофондове през 2015 г.

България се намира на второ място по скорост на усвояването на средства по европейските фондове, които се полагат на страната до края на тази година, обяви еврокомисарят Кристалина Георгиева в събота пред БНР.

По думите ѝ "това, че усвояваме толкова много сега е защото бяхме изостанали в началото на периода – даже с тези рекордни суми, ние за целия период сме на 23-то място".

Георгиева коментира още, че основният приоритет на ЕК е да се увеличат инвестициите в Европа, за да може да има повече работа за хората, да имаме по-конкурентоспособна икономика.

Според нея успехите са налице, но не са много забележими заради това, че вниманието е насочено към кризата с бежанците. Еврокомисарят посочи, че планът "Юнкер" вече работи и има значителен резултат за 2015 г. – 50 млрд. евро допълнителни инвестиции в икономиката на Европа. България е влязла в плана със 100 млн. евро, които вече са влезли в страната, допълни Георгиева. 

"В случая с България най-голямата пречка пред бизнеса са административни прегради, както и това, че все още имаме какво да правим, за да ни работи добре правната система. Ако искаме да догонваме другите държави, на нас ни трябва растеж между 4 и 5% или повече, годишно. Ние трябва да генерираме много повече частни инвестиции. И затова за България планът "Юнкер" е по-атрактивен, отколкото еврофендовете", заяви тя.

Георгиева подчерта, че съдебната реформа трябва да бъде довършена, защото "ако хората не вярват на съдилищата, много трудно биха си сложили парите в България".

С почти 10 милиарда е повишен бюджетът на ЕС за бежанците и той ще стигне за тази и следващата година. Скоро ЕК ще обяви 2 важни реформи – за единна система за защита на границите и промяна на регламента "Дъблин“, който задължава чужденците да подават молби за убежище в първата страна от ЕС, в която влязат през външната граница.  

"Ще има икономии за страните-членки, ако работим заедно, но ще трябва да се мобилизира бюджет на европейско ниво. Много работа ни чака по това да можем да отделяме тези, които са бежанци, от тези, които са икономически имигранти и да можем да ги връщаме бързо и решително. Ако не го направим, общественото мнение в Европа ще се обърне срещу тях", обобщи Кристалина Георгиева.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?