България е втора в ЕС по нарушени права на защита

Преди нас е само Гърция, а след нас са Полша и Румъния

България е втора в ЕС  по нарушени права на защита

България е втора, след Гърция в Европейския съюз, с най-много нарушения на правото на справедлив съдебен процес по наказателните дела. След нас са Полша и Румъния. Това показва проучване на регистрирани в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) нарушения. Изследването “Право на защита в ЕС” е направено от базираната в Лондон организация "Феър трайълс интернешънъл" и международната юридическа фирма Клифърд Чанс. То обхваща петгодишен период - от 2007 до лятото на 2012 г. Част от него е публикувано в британският в. "Гардиън".

Твърде дългото забавяне на започването на съдебния процес е най-честата причина за критики. В някои страни от ЕС досъдебното задържане под стража може да трае до четири години, а в други страни няма законово определен максимум, е установило изследването.

Проблемите стават все по-тежки. През 2007 г. в ЕС е имало 37 нарушения на правото за справедлив наказателен процес, а през 2011 г. те са нараснали двойно до 75 нарушения.

Лидер по нарушения е Гърция със 108 за 5-годишния период. Повечето са свързани със забавяния преди започване на съдебен процес. Друго нарушение е, че не винаги има на разположение преводачи. Изразени са били опасения за корупция на съдебната система в Гърция, се казва в изследването.

България има 92 регистрирани в Европейския съд за правата на човека нарушения през изследвания петгодишен период. Повечето случаи са заради необичайно дълги забавяния във фазата на досъдебно производство. На задържаните често пъти не се осигурява достатъчен достъп до адвокат и до семейството им, се отбелязва в доклада.

Сред другите страни с голям брой нарушения са Полша със 67 случая и Румъния с 49 случая.

Споделяне

Още по темата

Още от България