България е втора в Европа и шеста в света по броя на пушачите

България е втора в Европа и шеста в света по броя на пушачите

България е на второ място в Европа и на шесто място в света по броя на пушачите, каза в д-р Гергана Гешанова - председател на Коалицията за живот без тютюнев дим, цитирана от БТА в петък.

По думите ѝ в голяма част от държавите са си поставили за цел в близките 15-20 години броят на пушачите да се сведе до 5 на сто от населението.

България трябва да се присъедини към Протокола към Рамковата конвенция за контрол на тютюна на Световната здравна организация, каза д-р Маша Гавраилова - експерт на неправителствената организация "България без дим".

Представителите на неправителствените организации са единодушни, че забраната за тютюнопушене на закрити обществени места в България не се спазва и че е необходимо да се повишат санкциите за нарушителите.

Анкета, извършена от Асоциацията на студентите медици в България сред 852 студенти в медицинските университети в страната, показва, че 67 на сто от тях не пушат, а над 86 на сто подкрепят въведената забрана за тютюнопушене, каза Симеон Георгиев от асоциацията. Почти 90 на сто от анкетираните заявяват, че забраната не се спазва и трябва да се наложат много по-високи санкции, за да има ефект.

На 31 май ще се отбележи Световният ден без тютюн под мотото "Да спрем незаконната търговия с тютюневи изделия!"

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?