България е за запазване на суверенитета на Украйна

България е за запазване на суверенитета на Украйна

България е за запазване на суверенитета, териториалната цялост и демократичното бъдеще на Украйна. Това се казва в изявление на президента Росен Плевнелиев, разпространено от прессекретариата на държавния глава.

Изявлението е във връзка с усложнената ситуация в автономна република Крим.

"В Украйна се наблюдават активни действия на въоръжени формирования с неизвестна към момента принадлежност по овладяване на обекти от критичната инфраструктура на Крим. Налице е опит за ускоряване на дезинтеграционните процеси в Украйна", се казва в изявлението.

"Наличието на чужди сили и тяхното несанкционирано придвижване на територията на суверенна държава е силно притеснително", отбелязва президентът.

Плевнелиев призовава за прекратяване на всякакви провокативни действия, които могат да доведат до непоправими последствия както за региона, така и за международния ред.

До момента правителството не е излязло с официална позиция.

Премиерът Пламен Орешарски, както и външният министър Кристиян Вигенин са в Рим за участие в конгреса на партията на европейските социалисти във връзка с началото на предизборната кампания за европейските избори през май.

Пред делегатите на конгреса лидерът на европейските и българските социалисти Сергей Станишев заяви, че в момента ЕС играе ключова роля в Украйна за спиране на кръвопролитията и насилието.

Външните министри на Франция и Германия "изиграха изключително важна роля при сключването на сделката за преход, но сагата все още не е приключила", каза Станишев. По думите му ситуацията в Украйна "остава изключително напрегната".

"Аз вярвам, че ние, европейските социалисти, трябва да дадем ясен знак за това, че ние ще помогнем на Украйна да остане една демократична страна, да бъде обединена като нация, страна, която ще се развива и сближава все повече и повече с ЕС", каза още Станишев.

ГЕРБ се обяви за запазване на териториалната цялост на Украйна. Това се казва в декларация на партията на Бойко Борисов по повод ескалацията на напрежението в Киев.

"Единството и суверенитетът ѝ не могат да бъдат поставяни под въпрос", се посочва още в декларацията. В нея се отправя призив до страните-гаранти по Будапещенския меморандум от 1994 г., както и Съвета за сигурност на ООН да гарантират решаване на проблема по мирен път, като не допуснат ескалация на напрежението.

"Отправяме призив към всички страни да се въздържат от употребата на сила и започване на военни действия. Убедени сме, че украинското общество ще намери правилния път към европейското развитие, което заслужава", пише в декларацията на ГЕРБ.

Едновременно с това в нея се настоява украинските власти да гарантират върховенството на европейските ценности в страната и спазването на правата на всички украински граждани без оглед на техния етнически произход.

"Инвазията, която руският президент Владимир Путин иска срещу суверенна територия на съседна страна не е оправдана от никаква заплаха срещу граждани и население от Кримския полуостров. Няма нито официални, нито неофициални сведения за това", се казва в декларация на ЕНП на Мария Капон.

"Това е незаконен и вероломен акт на война, в защита единствено на имперските интереси на Москва и лидерите на Кремъл, а не на руския народ. Братоубийствените решения винаги се плащат от обикновените хора. Европейският съюз и САЩ трябва да се окажат на висотата на хуманните очаквания на света, а не на стратегическите си интереси. България на свой ред не може и не бива мълчаливо да наблюдава това", пише още в декларацията на ЕНП.

Споделяне

Още от България