България е замесена в международен скандал с онкомедикаменти

Сн. Архив

България е замесена в международен скандал с онкомедикаменти. Става въпрос за фалшифицирани опаковки.

Лекарствата са изнесени от страната ни за Холандия. Те са предназначени за пациенти, които се лекуват в болница. Това е първият случай на фалшификация, уловен от Европейската система за проверка на лекарствата, съобщи бТВ.

Фалшифицираните опаковки с онколекарства са изнесени от български търговец за холандски. Когато холандският ги проверява в т.нар. система за верификация, установява проблем. Кодът, който е уникален за всяка опаковка, съдържа данни, че става въпрос за партида с изтекъл срок на годност. Освен това се разминава с информацията, отпечатана на самата опаковка.

Три месеца след старта на системата за проверка на лекарствата с рецепта е регистриран първият случай на фалшификат.

"Забелязахме, че серийният номер върху опаковката не отговаря на серийния номер в матричния код, който системата разпознава, и затова докладвахме за предполагаема фалшификация. В последствие се потвърди, че тези 4 опаковки наистина са фалшифицирани", обясни Каспър Ърнст от Асоциацията на паралелните търговци на лекарства в Европа.

Анализ на фирмата производител на оригиналното лекарство доказва, че съдържанието отговаря количествено и качествено. Фалшифицирани са само опаковките, за да бъдат изнесени зад граница.

"Холандските пациенти са предпазени от вливането на лекарствен продукт с изтекъл срок на годност, който е поставен във фалшифицирана опаковка. Ако нямахме система за верификация, нямаше този фалшификат да бъде открит", заяви Деян Денев от Българска организация за верификация на лекарствата.

По случая се води международно разследване. Българската агенция по лекарствата временно спря дейността на българския търговец, изнесъл фалшивите опаковки.

"След събиране на цялата информация от Европейската агенция по лекарствата - холандската и нашата агенция, цялата информация ще бъде предоставена на прокуратурата", обясни Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Агенцията по лекарствата.

В понеделник скандалът ще бъде обсъждан в Брюксел на среща между регулаторните органи и Европейската комисия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?