България е застрашена от санкции заради непостроени депа за отпадъци

България е застрашена от санкции заради непостроени депа за отпадъци

България е застрашена от европейски санкции заради липсващите регионални депа за отпадъци, съобщи министърът на околната среда Искра Михайлова в петък по време на първа копка на водния проект на Момчилград, предаде БТА.

 

Причината е, че страната ни трябваше да е изградила 56 регионални депа и да е закрила 191 сметища до средата на 2009 г. съгласно договора за присъединяване, но това така и не е факт и до средата на 2013 г.

 

За да не започне Европейската комисия наказателна процедура преди четири години заради неизпълнения ангажимент, правителството на ГЕРБ договори отсрочка в изпълнението на поетия ангажимент до края на 2013 г., но очевидно и сега отново няма да бъде изпълнено.

 

От 23 регионални депа, които трябваше да бъдат построени през изминалите четири години, до момента са пуснати само две. Едното е в Ботевград, а другото в София, което е част от интергрираната система за преработка на отпадъците, която включва още строящата се сепарираща инсталация и стопираното изграждане на завода за боклука заради обжалването на тръжната процедура за избор на строител.

 

Освен построяването на депата, страната ни не е изпълнила и ангажимента по затварянето на останалите 76 сметища, които не отговарят на европейските директиви. Причината е неосигуряване на финансирането от 180 млн. лв. за изминалите четири години.

 

По думите на министъра на околната среда Искра Михайлова са необходими спешни мерки, ясна програма за разрешаване на въпроса и инвестиране на средствата, за да се навакса “поне част от това огромно закъснение”.

 

Освен от наказателна процедура за отпадъците България е застрашена и от такава за водите отново за неизпълнението на поети ангажименти към Европейския съюз. До края на 2010 г. страната ни трябваше да е осигурила пречистването на водите в градовете с население над 2000 души, което все още не е факт.

 

Освен това е наложително да бъдат приети и промените в Закона за водите, които не успяха да минат през предишния парламент заради съпротивата на местната власт и различни бизнес интереси.

 

“Да се актуализират промените в Закона за водите и да се внесе вариант, който да бъде обществено и социално приемлив е една от спешните задачи на правителството”, изтъкна министър Михайлова.

 

Според нея е важно как ще се реши въпросът с остойностяването на тези проекти и отражението върху цената на водата. По думите ѝ, ако се въведе системата на

самоиздръжка на цялата мрежа на търговските дружества, според приетата от предходния парламент Стратегия за развитие на водния сектор, това може да доведе до оскъпяване на водата в някои райони на страната и невъзможност на най-уязвимите социални групи да плащат за услугата.

 

“За това трябва да има регулация на държавата и ясно планиране на инвестициите, собствеността, управлението и отговорностите, които имат всички във водния

сектор”, заяви Михайлова.

Споделяне

Още по темата

Още от България