България единствена липсва в клип на ЕК за падането на комунизма

България единствена липсва в клип на ЕК за падането на комунизма

България е единствената от сегашните страни-членки на ЕС от Централна и Източна Европа, която отсъства от клип, посветен на 20-годишнината от падането на комунизма, подготвен от Европейската комисия, предаде Кафене.нет.

Клипът започна с архивни снимки от смазването от съветските войски на революцията в Унгария през 1956 и интервенцията на Варшавския договор в Чехословакия през 1968 година.

Маркирано е обявяването на военното положение в Полша на 13 декември 1981 година от ген. Войчех Ярузелски, както и демонстрациите на поляци, бити от милицията в Гданск и Варшава.

Преломната 1989 година е белязана с кадри от Литва, Латвия, Естония и Румъния. Следва 9 ноември 1989, когато падането на Берлинската стена е монтирано с кадри от раждане на дете. Така Европа трябва да запомни, къде се е родила свободата.

Следват кадри от 1991 година, когато последните съветски войски напускат Унгария, а Литва получава независимост. През 1995 е премахнат граничният контрол по границите на ЕС.

По-късно е отбелязано разширяването на ЕС през 2004 година с нови 10 страни, от които осем за от бившия съветски лагер. Европа е отново обединена, гласи надписът.

Присъединяването на България и Румъния към ЕС през 2007 година не е отбелязано в клипа, а България отсъства изцяло от него, въпреки че ЕК се е опитала да представи в 3 минути развитието на континента в продължение на повече от 50 години.

Полша вече заяви, че ще изрази недоволството си от факта, че в клипа нито веднъж не е споменат профсъюзът "Солидарност", поставил началото на края на комунизма в Европа.

Шефът на полския Комитет за европейска интеграция Миколай Довгелевич каза, че през следващата седмица ще проведе разговори в Брюксел за това, че показването на промените от 1989 г. без "Солидарност" е все едно да показваш историята на Франция без Френската революция.

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?