Цветлин Йовчев не успя да издейства пари от Брюксел, обещаха му експерти

България едва ли ще получи финансова помощ от ЕС за бежанците

Правителството ще трябва да решава самостоятелно проблема с изчерпания капацитет на бежанските лагери

Снимка: БГНЕС

Малко вероятно е България да получи финансова помощ от Европейския съюз за справяне с бежанците от Сирия. Засега страната може да разчита на експертна и техническа подкрепа, стана ясно след разговорите на вицепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев в Брюксел с еврокомисарите по вътрешни работи Сесилия Малстрьом и по хуманитарни дейности Кристалина Георгиева.

Йовчев все пак поясни, че към момента София може да получи помощ заради засилващия се брой на пресичащите нашата граница сирийски граждани - по линия на Агенцията за настаняване на бежанци. Подкрепата обаче е малко вероятно да бъде финансова, макар че правителството се надяваше да получи именно такава, като обяви преди седмица "аварийна" ситуация с бежанците и очаквания броят им до края на годината да нарасне до 10 000 души, което би коствало 10 млн. лева.

"Помощта ще бъде основно техническа, експертна, по отношение на организацията на целия процес. Ще бъдат обсъдени възможностите - да ни бъде оказана допълнителна помощ по линия на "Фронтекс”. Ако има такава възможност, тя също ще бъде основно техническа. Ще бъдат обсъдени възможностите, включително и за финансова помощ, оказана на България. Това нещо предстои да бъде решено и, ако се вземе такова решение, то не може да разчитаме на много големи средства, тъй като в бюджета на ЕК не са останали много средства”, заяви министър Йовчев в понеделник след срещите в Брюксел, цитиран от БНР.

Той добави, че в момента се обсъжда усложнената ситуация в няколко европейски страни – в Италия, Гърция, Кипър и България. "Ще бъдат огледани внимателно процесите в тези страни и на основа на това, ще бъде взето решение. Уведомихме, че при едно усложняване на ситуацията в България, ще имаме нужда и от сериозна финансова помощ, до което надявам се да не стигнем”.

От изказването му стана ясно, че на този етап България сама трябва да реши проблема с изчерпания капацитет на бежанските си центрове. Както е известно, у нас вече се намират над 1400 сирийци, но местата за други няма. По тази причина властта умува различни варианти за настаняване като изоставени казарми и други публични имоти.

"Днес ще има заседание на Националния щаб и до края на деня разчитам, че ще имаме няколко предложения за решение на този проблем. Действаме с много бързи темпове. Националният щаб ще имаме вече и анализ на това какво е необходимо да се осигури допълнително като медикаменти, като ваксини, както и като материали и оборудване за настаняване на тези хора. Ще има вече идеи за това - каква допълнителна организация трябва да се създаде, колко хора трябва да бъдат пренасочени", добави Йовчев.

Очаква се и информация от Червения кръст за това каква кампания би могла да се организира за набиране на необходимите средства "и на тези хора да бъдат осигурени нормални условия за пребиваване", стана ясно още от изявлението на МВР шефа в отговор на въпрос каква организация се прави срещу евентуалното възникване на бунтове в домовете за настаняване на бежанци.

"Искаме и правен анализ за това - по какъв начин и има ли възможности вътрешни, ускорявайки тези процедури и облекчавайки някои от режимите вътре, които са действащи в момента, нашите вътрешни организационни режими – да направим така, че да освободим допълнително капацитети в местата, по-скоро на Дирекция "Миграция", каза още Йовчев във връзка с твърде дългия срок на разглеждане на молбите за даване на бежански статут.

Запитан как тази нова ситуация би повлияла на амбициите на България да влезе в Шенген, вътрешният министър отговори: "Тази ситуация ще породи както заплахи по отношение на присъединяването, така също и възможности. Друг е въпросът - как ще успеем в тази ситуация да управляваме процесите. Ако успеем правилно като държава, да насочим фокуса в правилната посока, да успеем да комуникираме правилно това, което правим, да успеем да се възползваме от предимствата, които имаме – може би, ще се възползваме от възможностите и ще имаме успех. Ако не успеем, ще е обратното".

На срещата с Малстрьом българският министър е запознал еврокомисаря и с хода на реформите в МВР.

"Комплексът от реформи бяха оценени като амбициозни и в положителна посока. Още веднъж подчертах, че сега, в една реална ситуация, когато имаме такъв засилен имиграционен натиск, ние още веднъж показваме, че сме покрили абсолютно всички технически изисквания за Шенген и че успяваме много добре да се справим в една такава тежка ситуация", заяви Йовчев, цитиран от БНТ.

Ако има развитие по отношение на Шенген, то ще бъде евентуално през декември или януари, след като излязат годишните мониторингови доклади на Европейската комисия за България.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?