България едва ли ще влезе в "Шенген“ през 2011 г.

България едва ли ще влезе в "Шенген“ през 2011 г.
Лидерът на социалистите в Европейския парламент, германският евродепутат Мартин Шулц заяви в четвъртък, че България и Румъния вероятно няма да се присъединят към Шенгенското пространство през следващата година, каквото е желанието на София.

Той заяви пред БНР, че германците и французите за момента не са "много склонни" да позволят разширяване на шенгенското пространство.

"Има две причини за това. Имаме много проблеми с имигрантите, особено ромското малцинство ще играе особена роля във Франция. Затова мисля, че Саркози ще се опита да избегне този дебат преди следващите избори. В Германия пък ситуацията е подобна, но не е свързана с ромите, а по-скоро с работниците имигранти. Така че нека сме честни - ако двете големи държави членки не са съгласни, едва ли ще се стигне до гласуване за разширяването на Шенген през 2011 година", каза Шулц.

Според него, предвид изборите във Франция през пролетта на 2012 г., има два варианта. Първият е, ако България докаже огромен напредък в борбата с престъпността и съдебната реформа. "Тогава виждам шанс в средата на 2011 г.“, каза Шулц и добави: "В противен случай ще трябва да почакате повече".

Франция вече обяви, че не са налице необходимите условия, гарантиращи целостта и сигурността на Шенгенското пространство, за присъединяване на България и Румъния през март и предпочита да се изчака до лятото на 2011 година. Тази позиция бе приета и от Холандия, а резерви към присъединяването на България имат още Германия, Дания и Финландия.

Шулц заяви още, че групата на евросоциалистите все още няма окончателна позиция за членството на България и Румъния и ще изчака техническия доклад на ЕК за изпълнението на критериите за членство в Шенген.

"От принципна гледна точка моята група смята, че България и Румъния, които са пълноправни членки на Европейския съюз, трябва възможно по-скоро да са присъединят към шенгенската зона. Но ние сме в две различни правни структури - Шенген е междуправителствена структура. В договорите на Европейския съюз свободното движение на хора не е така добре прецизирано, както движението на стоки и услуги. Затова е необходимо единодушието на правителствата на всички държави членки", заяви Шулц.

България твърди, че ще е изпълнила всички критерии за членство в Шенген до края на годината. Въпросът обаче придобива все повече политически отколкото технически характер.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?