“България Ер” изненадала новите собственици с големи загуби

“България Ер” изненадала новите собственици с големи загуби

Авиокомпания “България Ер” е натрупала задължения за над 63 млн. лв. до влизането на частния собственик “Балкан Хемус Груп”, съобщи в понеделник изпълнителният директор на дружеството Димитър Павлов. Днес “Химимпорт”АД представи отчета си за миналата година. Дружеството е собственик на авиокомпания “България Ер” чрез специално създадената за приватизация фирма “Балкан Хемус Груп”. В “Балкан Хемус Груп” влиза и авиокомпания “Хемус Ер”, която също е собственост на “Химимпорт”.

Според данните на новия собственик, през 2006 година бившият държавен превозвач е превозил близо 950 хил. пътници и е реализирал загуба от над 29 млн. лв. Преди това компанията е имала три успешни години, коментира Павлов.

Преди да приключи приватизационната процедура, от “Хемус Ер” очакваха, че държавният превозвач е натрупал загуба 15-17 млн. лв.

Вече е започнало обединяването на част от дейностите в трите авиокомпании, собственост на “Химимпорт” – “България Ер”, “Хемус Ер” и “Виаджо Ер”, уточни Димитър Павлов. Прогнозата на ръководството е, че до края на годината ще увеличат пътниците и в трите авиокомпании с 25-30 на сто.

Авиокомпания "Хемус Ер" е успяла да увеличи броя на превозените пътници през изминалата година с 30 на сто, съобщиха от авиокомпанията. Реализираната печалба за 2006 година от “Хемус Ер” е 445 хил. лв.

"Виаджо Ер" също за първи път приключи на печалба изминалата финансова година, коментира Димитър Павлов.

“Хемус Ер” са приключили успешно преговорите с “Луфтханза Техник” за техническата база, която компанията купи от бившия държавен превозвач “Балкан”. В общата фирма, която ще се занимава с техническото обслужване на големите самолети, “Луфтханза” ще придобие 80 на сто от дяловете, а за “Хемус Ер” остават 20 на сто.

Директорът на параходство “Българско речно плаване” (БРП) Драгомир Кочанов съобщи, че речният флот също завършва годината на печалба от 2,5 млн.лв. “Химимпорт” спечели и приватизацията на речното параходство след дълги съдебни битки. Меката зима е позволила на корабите да работят повече и само за първите три месеца на 2007 година е отчетена печалба от 1,3 млн. лв., коментира той.

Драгомир Кочанов каза, че ще се включат и в приватизационната процедура на сръбското речно параходство.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?