България: евтини момичета и алкохол на корем

България: евтини момичета и алкохол на корем
Слънце, секс и алкохол - и всичко това на минимални цени. Курортите на българското Черноморие изживяват истински бум. Но напоителните алкохолни пиршества на туристите вредят на имиджа на страната, се посочва в кореспонденция на агенция ДПА, цитирана от радио Дойче веле.

Една и съща картина се набива на очи в българския курорт "Слънчев бряг" - под мотото "Секс он дъ бийч" всяка вечер млади туристи организират истински запои директно на плажа чак до ранни зори. Особено доволни са тийнейджърите, които тук откриват всичко, от което имат нужда  - евтини момичета и евтин алкохол. Чаша уиски със съмнително качество струва само 1 евро. Често питието се консумира заедно с различни миксове дрога, която в България също е почти без пари. А на следващия ден много от участниците в нощните запои отново ще осъмнат в някоя от местните клиники.

Курортите се пръскат по шевовете

Дългият 8 километра курорт "Слънчев бряг" се е превърнал в място за алкохолен туризъм. И този сезон хотелите са запълнени "до дупка". Българският персонал е длъжен да стиска зъби и да търпи пиянските изстъпления на алкохолизираните чужденци. В крайна сметка всички те са платежоспособни туристи. Изцяло запълнена бе хотелската база през месец август и в курортите "Златни пясъци" и "Албена". "Също и в романтичния Созопол всички хотели, кафенета и ресторанти се пръскаха по шевовете", е цитиран да казва местен турист.

Сезонът премина под мотото "Цените падат!". Така например нощувка със закуска в 3-звезден хотел струва 15 евро, а малка чаша бира - под 1 евро. Тази година около 5 млн. чужди туристи ще почиват в България. Това са с 10 процента повече, отколкото през 2009. Ще рече, че 2010 се очертава като рекордна за туризма в България. Още по-голям ръст - с 20 на сто - отбелязват резервациите от Германия. Обикновено германските туристи съставляват половината от летовниците от страните членки на ЕС.

Този интерес на чужденците не може да не радва и правителството в София. Не на последно място и заради това, че туристическият бранш генерира 10% от БВП на страната. Приходите от този сезон се очаква да достигнат 3.5 млрд. евро, или с 5 процента повече, отколкото през миналогодишния сезон. Хиляди руски туристи удължиха почивката си в България заради бушуващите през август пожари в родината им, а заради напреженията между Турция и Израел около "Флотилията на мира" за Газа много израелски туристи предпочетоха да почиват в България вместо в Турция.

Много бетон за малко пари...

Експерти обаче предупреждават, че не е добре за имиджа на България да се превръща в евтина дестинация за масов летен отдих в бетонни джунгли с евтин алкохол, дрога и секс. На това място в репортажа е цитиран зам.-министърът на икономиката Иво Маринов, който казва, че със своите минерални извори и антични градове България предлага добри възможности също за културен и спа-туризъм. А след сензацията около откритите наскоро части от мощите на Св. Йоан Кръстител, България се надява, че районът около Созопол може да се превърне в един вид "нов Ерусалим" за поклонниците.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?