Като алтернатива на спряния от Русия "Южен поток"

България, Гърция и Румъния ще строят Вертикален газов коридор

Докато София се чуди какво да прави, руският посланик в Сърбия поиска обратно парите, дадени от "Газпром"

България, Гърция и Румъния ще строят Вертикален газов коридор

България, Румъния и Гърция решиха да изграждат Вертикален газов коридор, който да е алтернатива на спрения от Русия преди седмица проект за строежа на газопровода "Южен поток". Това се посочва в съвместно изявление на представители на България, Унгария, Словения, Австрия, Хърватия, Италия, Гърция и Румъния и на заместник-председателя на ЕК и еврокомисар по въпросите на енергетиката Марош Шефчович след повела се в Брюксел среща за развитието на ситуацията след обявяването на края на "Южен поток".

От съобщението става ясно, че идеята е не толкова да се строи нова тръба, колкото да се свържат газовите системи на трите балкански държави с така наречения Южен газов коридор, по който от 2019 г. се очаква да потече азерски газ от каспийското находище "Шах Дениз ІІ".

Обявените от трите държави намерения се вписват в общия стремеж за по-бързо и пълно свързване на газопроводните системи в Централна и Източна Европа с останалата част от континента. В съвместното изявление се пояснява, че това особено много важи за свързаността на България с нейните съседи.

Всички участници в срещата във вторник са се съгласили, че трябва да останат силно решени за свързването на Централна и Югоизточна Европа към европейския газов пазар. Те са се обединили и около мнението, че е необходимо източниците, доставчиците и пътищата на доставките на газ да бъдат разнообразени.

Също така страните, въвлечени в проекта на "Газпром" "Южен поток", възложиха на Шефчович да изясни с руската страна каква точно е ситуацията с реализацията на проекта, след като руският президент Владимир Путин обяви миналия понеделник, че "Южен поток" се прекратява, но в същото време нито една от държавите, през чиито територии трябваше да минава маршрута на руския газопровод, не са получили официални уведомления за това. Не са информирани и ръководствата на съвместните компании, които "Газпром" създаде с фирма от всяка една от страните по трасето на тръбата и за подводния участък. Засега официално е наредено да спре работа само на фирмата "Сайпем", чийто кораб трябваше да започне да полага тръбите от руския бряг на Черно море към българския. Преди ден пък от Кремъл съобщиха, че ще започнат подготовката на отмяната на подписаните междуправителствени споразумение за "Южен поток" между Русия и страните досегашни участници в проекта.

И въпреки че Русия все още не е изпратила официално уведомление до нито една от страните по трасето, посланиците на Москва в хор ги атакуват. Руският посланик в Белград Александър Чепурин заяви, че финансирането на проекта "Южен поток", струващ милиарди евро, е било поето почти изцяло от руската компания "Газпром" и сега страните, включени в проекта, би трябвало да ѝ върнат парите, предаде Танюг.

Той отбеляза, че е възможно част от загубите на Сърбия от спирането на проекта да бъдат компенсирани с други инвестиции, и то не само в енергетика, а и в други области.

Посланикът обвини Запада за прекратяването на проекта и изтъкна, че сега Европа трябва да мисли как ще се снабдява с газ, като се има предвид, че споразумението за транзит на газ през Украйна изтича на 31 декември 2017 г. и тогава газът "ще спре".

Чепурин призова западните страни да не настройват Балканите срещу Русия. "Никой няма интерес от създаването на Берлинска стена в Европа, защото тя може да доведе до разделение", заяви той.

Еврокомисарят Шефчович съобщи, че на срещата са разгледали "възможността за опростяване на бюрократичните проблеми при реализацията на този европейски енергиен проект" и оказване на съдействие на трите държави за реализацията на газопровода. Шефчович обясни, че Европейския съюз е получил уверението на Азербайджан и Турция за своята съпричастност към реализацията на всички проекти в рамките на Южния газов коридор. В него влизат Транскаспийският газопровод, чието строителство започна наскоро, както и Трансадриатическият газопровод.

Българският вицепремиер по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев каза, че все още не сме получили от Еврокомисията категорична позиция за спирането на "Южен поток". Дончев каза пред български журналисти, че на няколко пъти по време на срещата е настоявал за такъв отговор заради специфичната ситуация в България. Той посочи, че ако за някои държави от ЕС този проект е "абстракция, но за нас е конкретика".

Ние сме част от подготвителни процедури, българските ведомства имат отговорности, свързани с този процес, така че на нас ни трябва отговор "да" или "не", поясни Дончев. По неговите думи това е лошата новина от срещата.

На днешната среща еврокомисарят Шефчович е бил натоварен да преговаря с Русия за бъдещето на този проект, което се очаква в началото на идната година. По категорично настояване на България не като алтернатива, а като проекти с висок приоритет са били обсъдени връзките на България с газопроводите на съседните страни. Предвижда се възможност за европейско финансиране на тази свързаност към Гърция и Румъния, уточни вицепремиерът.

Дончев допълни, че България не разполага с писмено становище по проекта за строежа на "Южен поток" нито от руска, нито от европейска страна. Проектът не е спрял формално, каза вицепремиерът и попита какво да правят регионалното, енергийното и дори културното министерство, в които вече има започнали процедури по подготовката на строежа на газопровода.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес