България, Гърция и Сърбия чертаят нови газови трасета в региона

Антич, Петкова и Статакис след участието си в нефтогазовия форум

Развитието на газовите връзки на България със Сърбия и Гърция, на проектите за изграждане на Вертикален газов коридор и на терминала за втечнен природен газ край Александруполис като предпоставка за реализацията на проекта за строеж на газовия хъб "Балкан" край Варна, обсъдиха енергийните министри на трите държави в четвъртък в рамките на енергийна конференция в гръцкия град Александруполис.

"Тези проекти са основополагащи за начертаването на нови трасета за доставка в региона. България, Гърция и Сърбия ще бъдат определящ фактор при формирането на свободен и прозрачен газов пазар на Балканите“, каза българският енергиен министър Теменужка Петкова на срещата с колегите си от Гърция Йоргос Статакис и от Сърбия Александър Антич, цитирана от пресцентъра ѝ.

Трите страни са се разбрали да задълбочат сътрудничеството си по проекти, които осигуряват сигурност на газовите доставки за Югоизточна Европа.

"Уверена съм, че Гърция и Сърбия ще имат важна роля при изграждането на европейския газов хъб "Балкан“. За да реализираме концепцията на българското правителство, преди всичко трябва да изградим липсващата инфраструктура със съседните страни, както и да осигурим доставки на природен газ от поне три различни източника. С изграждането на единен регионален енергиен пазар ще изпълним приоритетите на България, Гърция и Сърбия за сигурни доставки на природен газ и достъпни цени за потребителите“, допълва Петкова.

От думите ѝ стана ясно, че газовата връзка между България и Гърция все още разговаря за осигуряване на цялото финансиране за реализацията на проекта, оценяват на 240 млн. евро, чийто строеж се очаква да започне догодина. "Водим разговори с Европейската комисия за осигуряване на допълнително финансиране“, каза тя, а Статакис обяви, че за интерконектора следва да се осигурят допълнителни средства както от български, така и от гръцки еврофондове.

Петкова взе участие във форум, посветен на нефта и газа, организиран в Александруполис от  Американо-гръцката търговска камара, със съдействието на гръцката асоциация за енергийна икономика.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес