България, Гърция и Сърбия готови на общи инфраструктурни проекти

На срещата в Солун Борисов обяви, че Балканите може да заместят Великобритания в ЕС

Готовност за общи инфраструктурни енергийни и транспортни проекти изразиха премиерите на България, Гърция и Сърбия по времена тристранна среща в Солун между домакина Алексис Ципрас, Бойко Борисов и Александър Вучич. Относително конкретна договореност обаче бе постигната само за създаването на проектна компания между България и  Гърция за реализацията на мултимодален коридор Солун – Кавала – Александруполис – Бургас – Варна – Русе, който ще свързва река Дунав, Черно и Егейско море със скоростна жп линия.

Трите народа заедно сме по-силни, защото създаваме такива икономически перспективи за региона, че и другите колеги от Западните Балкани ще имат интерес от това, заяви министър-председателят Бойко Борисов на брифинга след срещата. По думите му регионът има огромни перспективи в сфери като туризма, енергетиката, природните ресурси.

"Доволен съм от Ципрас и Вучич, жп линиите и транспортните коридори, които да свързват нашите държави, това ми е мечта. Трите народа заедно сме не три пъти, а десет пъти по-силни. Около 20 млн. някъде е населението на Балканите. Великобритания напуска, Балканите имаме редкия шанс да я заместим в ЕС", заяви още Борисов. Той допълни и че борбата с корупцията и контролът трябва да са на изключително ниво, за да може народите ни да усетят колко по-добре е в ЕС.

"Не бива да се повтаря моделът на бивша Югославия, а всяка държава от Балканите трябва да има пряк достъп до всяка друга държава на Балканите“, смята още Борисов. Той изтъкна необходимостта на Западните Балкани да се даде европейска перспектива и сподели оптимизма си след срещата на лидерите от "Берлинския процес“ в Триест, където е бил заявен ясен ангажимент по въпроса.

"С Алексис си обещахме да направим максималното, което зависи от нашите две държави, нашите приятели от Сърбия да отидат където им е мястото. Не държим да се знае годината, но особено младите поколения трябва да имат перспектива, за да може политиците да направят всичко, което се изисква от тях, за да осигурят на народите си просперитет“, заяви българският премиер.

Гръцкият му колега Алексис Ципрас също определи днешната тристранна среща като изключително важна за региона и посочи, че се работи активно за реализацията на инфраструктурни проекти между трите държави. "Рискът от дестабилизация заради етнически и политически конфронтации, рискът от нарастване на ислямизма, последиците от мигрантските потоци са проблеми и ние всички искаме да работим в диалог за мира и стабилността на Балканите“, каза той.

Ципрас изрази подкрепа за европейската перспектива на Сърбия и изтъкна волята на Белград да изпълнява всички условия. Според него не само Гърция и България като членки на ЕС, но и Сърбия като кандидатка, могат да изиграят важна роля като фактори на стабилността в региона.

Гръцкият премиер  повтори, че Атина оказва подкрепа за европейската перспектива на Сърбия, която по думите му има воля да изпълни всички условия на ЕС в процеса за членство. Той коментира и съседна Македония, като заяви, че "има съвпадение на становища“ за необходимостта от изглаждане на ситуацията в страната. "Трябва съществен диалог за намирането на едно общоприето решение за въпроса с името, което е предпоставка за нашата пълна подкрепа за перспективата за присъединяване към ЕС и НАТО“, каза той.


Президентът Александър Вучич благодари за подкрепата за Сърбия в европейския ѝ курс. Той изрази готовност страната му да участва в проекти от икономически и политически интерес за региона, така че хората и бизнесът да бъдат улеснени.

"Мисля, че заедно Гърция, България и Сърбия са три страни, които са 10 пъти по-силни и нямат неразрешени проблеми. Заедно тези страни са много по-силни. Готови сме по всички въпроси, свързани с външни предизвикателства да действаме в рамките на европейските стандарти", заяви и Вучич.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?