България глобена с 11.9 млн. евро заради ВЕИ и къщи за гости

Страната ни ще оспори санкцията по селската програма пред съда на ЕС

България глобена с 11.9 млн. евро заради ВЕИ и къщи за гости

България е санкционирана от Европейската комисия с 11.9 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г. заради ВЕИ проектите и къщите за гости. Страната ни обаче ще оспори санкцията пред съда на ЕС с аргумент за неясни критерии от страна на ЕК по отношение на контрола. Решението е взето на заседанието на Министерския съвет, съобщи правителствената информационна служба в сряда.

България ще постави и искане към съда да осъди Европейската комисия да заплати съдебните разноски по делото, е посочено още в съобщението.

Санкциите са наложени за мерки от ос 1 и 3 на селската програма, свързани с частните бенефициенти - млади фермери, инвестиции в стопанствата – за купуване на машини и преработка на продукция, както и за неземеделските мерки, свързани с изграждане на ВЕИ и къщи за гости. Това става ясно от решението на ЕК от 8 ноември 2017 г. Мотивите за налагане на санкциите от страна на ЕК са, че има пропуски с "достатъчното качество на проверките на място", както и в проверките на исканията за плащане.

Финансовите корекции са за приключването на финансовите 2013, 2014 и 2015 г. от предишния програмен период и се отнасят само за частните бенефициенти. Така може да се каже, че ПРСР 2007 – 2013 г. за тях е приключена окончателно, коментираха евроексперти пред Mediapool.

Наложената финансова корекция от ЕК е значително по-ниска дори само в сравнение с част от първоначално обявените суми за десетки милиони по направленията, което е безспорен успех за земеделското министерство.

Сега аргументите на правителството да се обърне към съда на ЕС са, че "при определяне на размера на финансовата корекция, ЕК е нарушила приложимото секторно законодателство в рамките на финансирането на селските райони, насоките за определяне на финансови корекции и правните принципи", се казва в съобщението от Министерския съвет.

"Основни мотиви на българските власти са неясните критерии и насоки на ЕК по отношение на изискуемия обхват на контрол в нарушение на принципа на правна сигурност и позоваване на пропуски в контрола, прилаган от България в нарушение на принципите на целесъобразност и добро финансово управление", е посочено още в съобщението.

От решението на ЕК става ясно още, че Брюксел дори ни е възстановил 1.6 млн. евро предварително задържани по мярката за финансиране на фотоволтаиците, разясниха евроексперти.

Така към момента по ПРСР 2007 – 2013 г. остават висящи споровете между България и ЕС по отношение на общинските мерки. Наложените финансови корекции са свързани основно с авансовите плащания на общините и нарушенията по Закона за обществените поръчки.

С решението от ноември 2017 г. Еврокомисията е наложила санкции на 22 държави за усвояването на средства от земеделските фондове за общо близо 120 млн. евро. Най-голямата наложена финансова корекция е на Румъния – за над 22 млн. евро. Няма информация дали и други страни са решили да оспорят наложените финансови корекции.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес