България гони 1 руски дипломат заради 4 взрива, пожар и опит за убийство

Българските служби от години знаели какво прави ГРУ, но си мълчали

България гони 1 руски дипломат заради 4 взрива, пожар и опит за убийство

България обяви в четвъртък още един руски дипломат за персона нон грата, след като преди ден прокуратурата съобщи, че четири взрива на военни складове в България през последните 10 години вероятно са били извършени от офицери от руското военно разузнаване (ГРУ), които имат връзка и с опита за убийство на оръжейния търговец Емилиян Гебрев.

Така за последната година и половина България изгони общо 7 руски дипломати – предишните по обвинение, че са шпионирали у нас. Очаква се и сега Русия да отговори с огледални мерки.

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева покани в четвъртък посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова, на която е било съобщено, че МВнР си запазва правото за още ответни действия.

Захариева "настоятелно" е поискала от Митрофанова "руските дипломати да прекратят извършването на действия, несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения", съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Българските служби знаели, но си мълчали

Няколко часа по-рано Захариева обсъди казуса с премиера в оставка, в отпуск и болнични Бойко Борисов, който приема министрите в дома си в Банкя и пуска лайфове във фейсбук.

"Руският посланик е много сериозен", разясни Борисов.

Той се впусна в обяснения, от които се разбра, че българските служби са били наясно с дейността на ГРУ у нас още преди да гръмне чешко-руския шпионски скандал на 18 април т.г. Чешките власти тогава съобщиха, че разузнавателната служба на руската армия стои зад взривяването през 2014 г. на 50 тона боеприпаси в складове край Върбетице, отнели живота на двама души. В тези складове е била съхранявана и продукция на българската фирма "Емко", собственост на Емилиян Гебрев, който през 2015 г. е отровен в София заедно със сина си и шеф на фирмата му. Едновременно с разкритията Прага изгони 18 руски дипломати, получавайки първа подкрепа от НАТО и ЕС.

Десет дни по-късно, на 28 април, българската прокуратура съобщи, че ГРУ стои зад четири взрива в български военни складове, извършени между 2011 и 2020 г. и че всички те са били насочени срещу Гебрев и фирмата му "Емко".

И четирите взрива са задействани дистанционно, след като били предшествани от умишлено предизвикани палежи, твърди прокуратурата. След един от взривовете е избухнал умишлен пожар дори в сграда на МВР и по този начин са унищожени доказателства за експлозията.

Според прокуратурата тези експлозии са свързани и с опита за отравяне на Гебрев през 2015 г. За покушението бяха обвинени трима офицери от ГРУ, но разследването бе спряно заради невъзможност да бъдат открити.

Защо досега българските власти са мълчали за руските терористични атаки на българска територия, не е ясно. Борисов не изясни този въпрос, независимо, че той лично, а не някой от вицепремирите, отговоря за дейността на спецслужбите.

Чак сега подредихме целия пъзел

Премиерът в оставка обаче се похвали, че се работело много отдавна и партньорските служби го знаели:

"Много преди чехите, много преди други ние сме работили и за радост партньорските служби знаят от кога работим по тези теми. Не са от вчера, не са след чешките събития. Те са много от преди това. Но действително имаше неща, особено за палежа в склада. Беше извършен толкова професионално, че чак сега, когато подредиха целия пъзел стана ясно, че и той не е случаен, а са изчезнали и изгорели веществени доказателства".

Борисов допълни, че много отдавна е казал на руската страна, че не може да "шпионстват" у нас. Как тази декларация съвпада с дългогодишното мълчание и липсата на каквито и да е действия от страна на държавата, не стана ясно.

Руските туристи са добре дошли, шпионите – не

"Техните туристи са добре дошли, нашият стокообмен с тях расте, всичко това е прекрасно, дали сме възможност по нашите газови тръби да си прекарват срещу транзитни такси газ. Аз съм им казал ясно: Няма да шпионствате в България, няма да правите такива неща. И там сме безкомпромисни", каза Борисов.

В сравнение с реакцията на Прага, обаче, българската е меко казано ... внимателна.

След твърдението на прокуратурата, че ГРУ стои зад отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, четири взрива и един умишлен пожар, София изгони точно един руски дипломат.

"Русия е готова да окаже съдействие"

Външно министерство е поискало от руската посланичка правоохранителните органи на Русия да окажат "пълно съдействие на българските власти в разследването на взривовете в български оръжейни складове, унищожаването на веществени доказателства при пожар и отравянето на трима български граждани, за да може да бъдат разкрити извършителите и предадени на съд".

Министър Захариева е обърнала внимание и на някои публични коментари на официални руски представители, които българската страна смята за напълно неуместни.

"Ние сме партньори и съюзници в ЕС и НАТО, но това не означава, че имаме стопани, както заявихте наскоро пред медии. Българските служби работят единствено в интерес на националните ни интереси", заявила Захариева пред руския посланик.

По-късно от посолството на Русия в България уточниха, че изгоненият дипломат е помощник на военен аташе и че Москва "си запазва право за ответни мерки".

 

Русия е готова да окаже на българските власти съдействие при разследването на взривовете във военните складове в България, ако съответното искане постъпи по линия на правоохранителните органи, каза от своя страна говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"В случай на постъпване на съответно запитване към руските компетентни органи, те ще го разгледат по установения ред и според действащите двустранни споразумения по тези въпроси", каза Захарова. Тя отбеляза, че не би искала да дава оценка дали отношенията между Русия и България са стигнали в задънена улица след последните събития. Тя заяви, че Русия има за приоритет "взаимодействието, сътрудничеството, развиването на отношенията" и изхожда от "онези принципи, които са основополагащи в международното право". "Друг въпрос е, че на действия, носещи или неприятелски характер, или враждебен характер, или такива, които явно говорят за неправомерно, неравноправно, неадекватно отношение към изграждането на контакти и връзки, на подобно нещо ще отговаряме", добави Захарова.

След подигравката от Москва идва и заплаха

България едва ли ще получи исканото пълно съдействие от Русия, която реагира с подигравки на новината.

Руският външен министър Сергей Лавров коментира преди ден, че "или българската страна не е знаела нищо и едва сега, когато в Чехия се сетиха за събитията от 2014 г., реши да надмине чехите и да се вгледа много по-дълбоко в историческата ретроспектива, или през цялото това време са знаели какво се случва, но по някакви причини не са го направили публично достояние".

В четвъртък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, каза, че Русия няма да остави без отговор неоснователните и провокативни действия на Чехия и България.

"Русия реагира и ще реагира. Подобни абсолютно неприемливи и провокативни стъпки и абсолютно неприемливи, неоснователни и недоказани обвинения (по адрес на) Русия няма да останат без реакция", предупреди Песков.

Представителят на Кремъл не уточни какви ще бъдат тези ответни мерки.

"Не искам да влизам в подробности, не виждам смисъл от това", каза той, като в същото време отбеляза, че във всеки случай действията на Русия ще бъдат в (защита на) на нейните интереси.

По-късно, в предаването "Голямата игра" по Първи канал на руската телевизия, Песков нарече позициите на Чехия и България в дипломатическия скандал "шизофренични".

"Несъмнено действията на Прага и София предизвикват: а) раздразнение; б) съжаление; в) неразбиране", коментира говорителят на Путин.

Той изрази "желание, разбира се, все пак да видим някакви промени в тази шизофренична позиция" на Чехия и България.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?