България готова да подпише договора за членство с ЕС

България е готова да подпише договора за присъединяване с ЕС, след като в петък парламентът окончателно прие необходимите конституционни промени.

226 от 231 депутати подкрепиха поправките, сред които са и възможността за продажбата на земя на чужденци от 2014 г. Против гласуваха петима народни представители - депутатите от левицата Александър Паунов, Огнян Сапарев, Андрей Пантев и Любен Петров и независимата Стела Банкова.

На тържественото заседание с поименно гласуване на промените присъстваха президентът Георги Първанов, премиерът Симеон Сакскобургготски и цялото правителство, патриарх Максим, дипломати.

Това е втората поправка в конституцията, приета през 1991 г. Според нея гражданите на ЕС ще могат да купуват земя у нас по условия и ред, произтичащи от предприсъединителния договор на България в съюза. Гражданите от други чужди страни също ще могат да купуват земя, но ако България има сключен международен договор със съответната държава, ратифициран с мнозинство от две-трети в парламента.

Земеделският лидер Анастасия Мозер специално благодари на всички останали парламентарни групи, подкрепили предложението на БЗНС за консенсуса от две-трети, който по думите ѝ гарантира че никое управляващо мнозинство няма да може да върши своеволия с продажбата на земя.

Според останалите промени в основния закон, Народното събрание ще ратифицира с мнозинство от две трети международните договори, които предоставят на ЕС правомощия, произтичащи от българската конституция. Със закон ще се уреждат изборите за членове на Европейския парламент, както и участието на граждани на ЕС в изборите за местни органи в България. Предвидено е също правителството предварително да информира парламента, когато участва в разработването и приемането на актове на ЕС, както и да се отчита за действията си. В основния закон е записано още, че български гражданин не може да бъде предаван на друга държава или на международен съд, освен ако това е предвидено в международен договор в сила за България.

След приемането на промените всички лидери на парламентарни групи се обединиха, че подписването е едно доказателство за консенсуса в парламента и в обществото за европейското бъдеще на България, както и гаранция за успешното ни присъединяване.

Естествено е днес да се поздравим и да благодарим на всички, които поддържаха плавния ход на българския кораб към водите на европейското пристанище, заяви председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев. Междупартийнитe различия станаха преодолимо слаби чрез осъзнаване на близостта на такава голяма цел, каквато е членството в ЕС, допълни той.

Лидерът на БСП Сергей Станишев определи днешното гласуване на парламента като най-същественото действие на 39-то Народно събрание досега. Станишев заяви, че според БСП е необходимо съгласие и за необходимите конституционни и законови изменения за съществена реформа на съдебната власт.

Лидерът на социалистите акцентира, че е необходимо провеждането на национален референдум за членството в ЕС и повтори тезата на левицата, че той не трябва да се застъпва нито с парламентарните, нито с президентските избори. Като подходящ период бе посочено времето от есента на тази година до пролетта на следващата.

Днешното гласуване показва, че няма рискове пред България за нейното европейско членство, заяви председателят на ПГ на ОДС Екатерина Михайлова, напомняйки за обвиненията към лявата и дясната опозиция заради вота на недоверие към правителството.

Михайлова напомни отговорността на следващото Народно събрание да приеме необходимите закони, за да се превърнат приетите днес поправки в работещо право - закон за режима за продажба на земя, закон за избора на народни представители в Европейския парламент, закон за избор на представителите в местната власт, специален закон и специални норми в бъдещия парламентарен правилник за възможностите за контрол на парламента над правителството.

За следващият парламент остават и важните и необходими поправки в конституцията, които сегашният не успя да направи - промяна на структурата на съдебната власт, за да има контрол върху следствието и прокуратурата и бърз и ефективен съдебен процес, децентрализация на местната власт.

И според ОДС необходимият референдум за членството в ЕС трябва да е равно отдалечен от парламентарните и президентските избори.

От днес България е европейска, обяви заместник-председателят на ДПС Лютви Местан, според който консенсусът в пленарна зала отразява съгласието в българското общество, преживяло дълбоки и нерядко драматични трансформации в прехода към демокрация и пазарна икономика.

Освен крачка към европейското ни бъдеще, днешните промени ще укрепят основите на българската икономика и ще гарантират, че гласът на България ще бъде чуван от цяла Европа наравно с всички останали страни, заяви лидерът на СДС Надежда Михайлова. България окончателно скъса с безвремието и заема своето достойно място в Европа, допълни тя.

Лидерът на СДС заяви, че основната задача на следващото Народно събрание е да превърне успеха на членството в ЕС в успех за всяко българско семейство. Днес трябва да се ангажираме да обясним честно и подробно на хората какво ги очаква, да изясним какви възможности предоставя членството на България в ЕС и какви отговорности се поемат, посочи тя.

Приетите днес промени в конституцията са сериозна крачка към една правова България, каза от своя страна лидерът на БЗНС НС Анастасия Мозер.

Заместник-председателят на ПГ Новото време Борислав Цеков използва повода, за да похвали българската конституция, приета през 1991 г. основно с гласовете на БСП. Според Цеков, днешните промени показвали, че конституцията се е превърнала в "истинска пътна карта на България през бурните времена на прехода". Тези 14 години, в които действа конституцията, показаха, че тя е европейска дреха, с която можем и трябва да се гордеем, заяви зам.шефът на Новото време.

Споделяне

Още от България