България готова да рискува глоби от ЕК заради софийския боклук

България готова да рискува глоби от ЕК заради софийския боклук

Правителството и Столичната община демонстрираха в понеделник намерения да рискуват налагане на глоби от Европейската комисия (ЕК) заради боклука на София. След среща между експертите на общината и на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) стана ясно, че площадката в Горни Богров е най-вероятното място за съхранение на отпадъците на града, нещо, която няма да срещне одобрението на ЕК, защото площадката там не отговаря на евродирективите.

Цял ден представители на двете институции разговаряха за позицията на България за стартиралата преди месец наказателна процедура от ЕК за неизпълнение на европейските директиви в областта на управлението на отпадъците. При надвисналата нова криза с боклука те явно са решили да пренебрегнат предупрежденията на Брюксел за налагане на финансови санкции.

След 5 дни се изчерпва квотата за износ на бали към Пловдив, а след 10 - и към Карлово. Новите кметове на двете населени места категорично се обявиха против продължаване на превоза на боклук.

Така площадката в Горни Богров се оказва единственият осъществим в тези условия вариант за съхранение на сметта. Теренът от 100 дка е собственост на Столичната община, като 20 дка са подготвени за складиране на бали. Въпреки че площадката е одобрена от Министерството на околната среда и водите за временно съхранение на боклук, тя е незаконна от гледна точка на европейските директиви.

В тях ясно е разписано какви точно процедури трябва да бъдат извършени, за да бъде изградено депо, като изрично не се допускат временни сметища. Преди по-малко от месец зам.-кметът по екологията на София Мария Бояджийска съобщи, че Горни Богров не е вариант за излизане от кризата именно поради тази причина.  

Тогава стана ясно, че сметищата в Пловдив и Карлово, Суходол и бъдещият завод за преработка на боклука край Шишманци, Пловдивско, са възможните решения на кризата.

След срещата в екоминистерство и все по-осезаемо надвисаващата криза тя обяви с известни условности, че Горни Богров е “вариант, който може да бъде осъществен, ако обстоятелствата го налагат”. Ако се подготвят за сметта, 100-те дка там мога да поемат 400 000 бали. Това би стигнало за малко повече от година.

Ситуацията в София временно може да бъде спасена и от запълване на площадките в ”Дружба” и ”Кремиковци”.

Зам.-министърът по екология Чавдар Георгиев декларира, че правителството се е ангажирало с проблема "столични отпадъци" и ще работи заедно с общината за избягване на криза. Той съобщи, че се работи и за изграждането на регионално депо в близост до землището на Столичната община, но не съобщи точно къде ще се намира то. По думите му вариантът със Суходол няма как да се реализира веднага, защото имало още административни процедури за изпълнение.

Карането на боклука до Горни Богров може да доведе и до сериозни протести. Преди местните избори кметът Бойко Борисов обеща на жителите на селото да не използва този вариант за складиране на сметта.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?