България готви 20 души за новата дипломатическа служба на ЕС

България ще подготви около 20 души, които ще участват в мисиите на новата дипломатическата служба на ЕС, съобщи зам.-външният министър Константин Димитров. В сряда той бе изслушан от депутатите в парламентарната комисия по европейски въпроси и контрол на европейските средства.

Димитров обясни, че България ще настоява за гаранции, че делегациите на европейската служба ще работят за защита на правата и сигурността на всички граждани на ЕС на съответната територия, независимо от това каква е националността на ръководителят на тази делегация.

Така България може да закрие някои свои мисии и в тези страни да разчита на Европейската дипломатическа служба. Органът може да защитава правата и сигурността на българските граждани например в Тихоокеанския регион, където страната ни не би имала ресурс да осигури свое постоянно представителство.

"Ще вземем предвид това, което Европейската дипломатическа служба би ни помогнала като оптимизация на разходите зад граница", заяви Константин Димитров.

От известно време във външно министерство тече анализ на евентуалните мисии зад граница, които България може да си позволи да закрие.

Във вторник говорителят на външно министерство Весела Чернева съобщи, че България ще настоява за постигането на географски баланс на представителството в новата Европейска служба за външна дейност на Европейския съюз.

Изграждането на службата на подчинение на върховния представител по външна политика Катрин Аштън е заложено в Лисабонския договор. Предстоящото ѝ формиране доведе до обтягането на отношенията в ЕС предвид контрола на европейската външна политика. Европейските медии цитират дипломати, според които "се води ужасна война между Франция, Германия и Великобритания за най-добрите дипломатически постове както в посолствата на ЕС в чужбина, така и в Брюксел".

Новата дипломатическа служба на ЕС ще бъде в състав от около 6000 души от секретариата на Съвета на ЕС, Европейската комисия и страните членки. Бюджетът за външна политика на ЕС в периода 2007-2013 година е на стойност 45 млрд. евро, като в него влиза и мрежа от 130 европейски представителства.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?