Заради слаб интерес към зеленото земеделие

България губи 51 млн. евро за селските райони

България губи 51 млн. евро за селските райони

Страната ни не е успяла да усвои 51 млн. евро от бюджета за 2010 г. на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и с тази сума ще бъдат намалени финансите на програмата, съобщи в сряда на пресконференция изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Румен Порожанов. Причината за загубата на средствата е слаб интерес от страна на фермерите към прилагане на екологични мерки в земеделието, обясниха той и зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова. Двамата отговарят за ПРСР и изпълнението на европейските агроизисквания.

Така загубените средства са значително по-малко от сумата, която се очертаваше да не успее да усвои страната ни през септември 2012 г.

Тогава неизползвани оставаха 385 млн. евро при бюджет от 432 млн. евро за 2010 г., които по правилото "N+2" могат да се изплащат две години по-късно. С прехвърляне на средства по други мерки и със създаването на гаранционен фонд за фермерите, който да покрива риска по кредита на предприятията, избрани да изпълняват европроект, обаче бяха спасени 237 млн. лв. Създадена бе и организация за ускорено изплащане на проектите.

Така за 2010 г. са били усвоени 381 млн. евро и от ПРСР ще бъдат отписани 51 млн. евро.

През 2011 г. страната ни бе лишена от 39 млн. евро от програмата за селските райони за 2009 г. и така досегашните загуби стават 90 млн. евро.

Според Порожанов причините за неусвоените средства са, че програмата е започнала две години по-късно докато бъде одобрена. Основният проблем според него е ос 2 за "зелени мерки" или екологичните мерки, които е трябвало да предприемат земеделците.

Зам.-министър Светлана Боянова обясни, че бавното усвояване на пари по ос 2 е от самия старт на ПРСР. През 2008 година са били усвоени само 16 млн. евро, през 2009 година – 9 млн. евро, през 2010 – 20 млн. лева, през 2011 – 48 млн. евро, а за изминалата 2012 година – 58 млн. евро.

Проблемите идват най-вече от това, че родните земеделци не могат да поддържат пет години една и съща земя, което е и основното условие за отпускане на средства, каза Боянова. Министерството на земеделието и храните и земеделският фонд се опитват максимално да намалят загубите по програмата, като за започнали информационни кампании, увеличаване с около 40% на нивото на компесаторките и разплащане на парите първо на земеделците по проблемната ос 2, каза още зам.-министър Светлана Боянова. Тя добави, че в момента в ДФЗ има подготвени над 26 хил. проекта, като по-голямата част от тях са одобрени.

Към края на 2012 г. по всички мерки от Програмата за развитие на селските райони са договорени 2.399 млрд. евро, или 74.27% от бюджета на програмата. От тях 1.926 млрд. евро идват от Европейския фонд за развитие на селските райони, откъдето са разплатени 1.361 млрд. евро, което е 52.28% от бюджета за страната.

През 2012 г. ДФЗ е сключил договори на стойност 803 млн. евро, от които 645 млн. евро са европейски средства. "Безспорно това беше най-успешната година на програмата в контекста на договарянето”, каза Порожанов. Сумата надхвърля с над 50% както бюджета за 2012 г., така и договарянето, постигнато през всяка друга година от изпълнението на ПРСР, допълни той.

През миналата година са изплатени 474 млн. евро на земеделците, което е най-много в сравнение с всяка друга година от периода 2007-2012 г., заявиха от фонда. Като се има предвид, че в момента в оборот са договори със субсидии на стойност около 930 млн. евро, от ДФЗ са убедени, че има условия за успешното усвояване на средствата, заложени за разплащане през 2013 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес