България губи европари по земеделската програма

След като България сама отписа 4 млн. евро по програма “Рибарство” заради забавено усвояване на евросредствата, сега е на път да загуби и по Програмата за развитие на селските райони. Сумата не е голяма, каза министърът по еврофондовете Томислав Дончев, без да посочи размер.

Рискът от загуба на средства е свързан с гаранционния фонд, в който трябваше да влязат неусвоените милиони евро по правилото n+2. Според различни публикации в пресата сумата варира от 180 млн. до 240 млн. евро.

 

България е поискала официално от Европейската комисия да ѝ разреши прехвърлянето на 171 млн. евро от неусвоените средства в гаранционния фонд, казаха от Министерството на земеделието. В момента все още се водят преговори с Брюксел по изменението на Програмата за селските райони и за загуба на средства не може да се говори, уточниха от агроведомството.

 

В края на 2011 г. правителството реши да се създаде гаранционен фонд с капитал от 335 млн. лв. Сумата беше депозирана в единствената държавна банка – Българска банка за развитие. Средствата трябваше да служат като гаранции на българските земеделски производители при тегленето на кредити за реализирането на европроекти.

 

Парите трябваше да бъдат върнати в държавния бюджет до края на март от Държавен фонд “Земеделие”. Заради забавянето от Брюксел преди седмица правителството удължи с още три месеца срока за връщането на заема от фонд “Земеделие”.

 

Към момента средствата от гаранционния фонд не са пипани. Плановете бяха те да се използват за гарантиране на кредити на фермерите по четири мерки. Това са 121 – за модернизиране на земеделски стопанства, 122 – за подобряване състоянието на горите, както и по 211 – плащанията на фермерите в планински райони и 214 – за агроекология, уточниха от земеделското министерство.

 

Когато един фермер спечели проект по мерки 121 и 122, той трябва да тегли кредит, тъй като евросубдидията му се изплаща след реализацията на проекта. Идеята е фермерът да осигури половината от обезпечението по кредита, а останалата половина да се гарантира от фонда.

 

Другите две мерки пък са свързани с авансовите плащания, които бяха увеличени от 20 на 50%. Гаранционният фонд ще покрива половината от банковата гаранция за аванса, а другата половина е за сметка на производителя.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?