България губи по 3 млн. евро дневно от гръцките блокади

България губи по 3 млн. евро дневно от гръцките блокади

Три милиона евро на ден са били загубите за България от протестите на българско-гръцката граница, започнали на 18 януари. Това съобщи в парламента в сряда министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков.  

По думите му загубите за производителите и износителите на стоки са около 2.5 млн. евро, за туризма - около половин милион евро, на транспортни фирми - около 150 000 евро на ден. 

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков каза пред депутатите, че загуби претърпяват превозвачи, земеделски производители и туризмът. "Надяваме се в оперативен план с работата на всички засегнати ведомства в кратки срокове да бъдe решен проблемът", каза той.

В кулоарите министърът на земеделието Мирослав Найденов обясни, че заедно с министъра на земеделието на Румъния са сезирали трима еврокомисари, тъй като не само българските, но и румънските производители инкасират загуби от блокадата. "Имаме твърдото намерение да поискаме компенсация, тъй като се нарушава правото на свободно движение на стоки в ЕС", заяви Найденов.

По късно през деня министър Трайков се срещна с гръцкия посланик у нас Данаи-Магдалина Куманаку, за да обсъдят ситуацията по границите. Въпреки че госпожа Куманаку не е в позицията да преговаря, аз се срещнах с нея, за да съм сигурен, че гръцкото правителство ще получи ясното ни послание, че тази форма на протест не е приемлива. Не искам до гръцките власти да стигне някаква "захаросана версия", защото има един отоврен пункт, обясни Трайков. Ще изчакаме решението на гръцкото правителство по исканията на фермерите след извънредното му заседание днес и ще решим как ще действаме след това, каза Трайков. Ако ситуацията не намери решение, ще сезираме съда в Люксембург, за да си търсим компенсациите, уточни министърът.

Междувременно опашката от чакащи да преминат в Гърция тирове пред ГКПП "Кулата" е повече от три километра. Блокадата на гръцките фермери при съседния гръцки граничен пункт "Промахон" не е вдигана в продължение на около 40 часа след последното пропускане на автомобили.

На пункта от българска страна чакат 192 автомобила. От тях 185 са тежкотоварни, като българските са 61, на други страни-членки на ЕС - 115, на трети страни - девет.

Не разполагаме с никаква информация за бъдещите намерения на протестиращите гръцки фермери, съобщи в сряда сутринта комисар Тодор Георгиев - началник на Регионалната дирекция "Гранична полиция" - Смолян.

Според областния управител на Благоевград Валери Смиленов около 200 тира чакат да преминат от Гърция на българска територия. Ситуацията е кризисна, проблемите се задълбочават, каза областният управител. Липсва
всякакъв диалог и не можем да дадем каквато и да било конкретна информация за намеренията на протестиращите гръцки фермери.

Уверяваха ни в началото, че всеки ден ще се преговаря, че ще отварят "прозорци" за пропускането на автомобили, но блокирането сега е пълно, добави той.

Около 11 ч. в сряда гръцки земеделци отново блокираха ГКПП-Ексохи, в резултат на което през ГКПП-Илинден е спряно пропускането на всички автомобили. В следобедните часове за всякакви автомобили бе затворен и трети пункт -  Капитан Петко Войвода-Орменион.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?