За първи път

България губи само 35 млн. евро от европейските фондове

"Околна среда", "Административен капацитет" и "Техническа помощ" губят пари

България губи само 35 млн. евро от европейските фондове

Страната ни ще загуби само 35.2 млн. евро от структурните и кохезионните фондове в края на годината. Това съобщи вицепримиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова след последното заседание на правителството за тази година.

Това е първа загуба на средства по оперативните програми за този програмен период 2007 – 2013 г. През предишните две години страната ни загуби 100 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони и програма "Рибарство".

При встъпването в длъжност на кабинета на Пламен Орешарски като рискови се оценяваха 276 млн. евро. Успяхме да спасим 237 млн. евро, което е почти 500 млн. лева, които са се влели в българската икономика, каза Златнова.

"Оставихме това съобщение за последната пресконференция на правителството за годината, защото беше много драматично, до последния ден, и се свърши страшно много работа по усвояване на европейските фондове”, допълни  вицепремиерът.

Тя посочи, че през  последните месеци е имало много спекулациии. "Споменавани бяха бомбастични цифри от порядъка на милиарди, които България ще изгуби. Нищо от това не се случи. Съвсем съзнателно се опитвах да не отговарям на тези спекулации, защото няма по-лошо в управлението на европейските средства от политизирането им. Няма нищо по-лошо от некомпетентността", каза Златанова.


Към 13 март реално изплатени средства по седемте оперативни програми са били 37%, докато към 15 декември те вече са 53%, отчете Златанова. Тя благодари на всички, които са работили съвестно и в интерес на държавата, а не на политически партии, за да може българската икономика да получи средствата, от които има нужда.

Най-голямата загуба на средства е по оперативна програма "Околна среда" – близо 27.5 млн. евро. По тази програма в средата на ноември Европейската комисия спря плащанията заради нередности при провеждането на обществените поръчки. По "Административен капацитет" загубите възлизат на близо 6 млн. евро, а по "Техническа помощ" – 1.8 млн. евро, отчете Златанова.

Спасени са всички средства по инфраструктурните оперативни програми – "Транспорт" и "Регионално развитие", програмата за бизнеса – "Конкурентоспособност", както и по "Човешки ресурси", по която се плащат парите за заетост и образование.

Заради повече заявки за плащания по оперативните програми Министерството на финансите дори остави плащания за 300 млн. лв. за следващата година. Тези средства обаче не са по правилото n+2 и не са били рискови за страната ни, обясни преди ден зам.-министърът на финансите Людмила Елкова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес