България и еврото: трудни времена, трудни пари

На 31 август председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу взе метрото до Европейски съюз: спирка от новата линия на метрото на София, която той дойде да открие с премиера Бойко Борисов.  Тъй като половината от средстват за построяването на линията са от европейски фондове, това  беше  ”перфектната демонстрация”  как Европа помага на страната, каза той.

Подобно на други седем  държави от ЕС България е задължена от договор да приеме еврото. Отлични публични финанси означават, че страната изпълнява всички критерии за приемане в Еврозоната. Но никой не очаква единната европейска валута: наистина, когато финансовият министър Симеон Дянков заяви през април, че сега не е времето за присъединяване, новината едва се чу. (Европейската централна банка следва същия подход.) Но когато той и г-н Борисов заявиха същото нещо пред “Уолстрийт Джърнъл” на 4 септември, това се превърна в голямо събитие.

Симеон Дянков е на мнение, че причина за това е съвпадането с подобни анонси от страна на Полша, Латвия и Литва. Хърватия ще се присъедини към ЕС следващата година, но външният ѝ министър Весна Пушич заяви на пресконференция в Словения на 3 септември, че проблемът с еврото не стои на дневен ред в обозримото бъдеще.

Докато не е ясна съдбата на еврото, казва Симеон Дянков, рисковете от присъединяването са много по-големи от очакваните ползи. ”Тогава защо да се присъединяват?”

 Анализаторът Марин Лесенски коментира , че българите са доволни от актуалното статукво и мнозинството е против приемане на еврото. Българският лев е обвързан с еврото от самото начало (а преди това беше за германската марка от 1997 г.) във валутен борд. Така че България се възползва вече от голяма част от предимствата на единната валута.

Но Димитър Бечев, анализатор от неправителствената организация Европейски съвет по международни отношения смята, смята че зад целия фурор се крие нещо друго. Според него това е  ”сигналният  изстрел” за предизборната кампания за изборите следващата година.

Бойко Борисов е в отлична физическа и лична (която, някои определят като смущаваща) форма: бивш бодигард и кмет на София, който от дълго време упорито отрича връзките с организираната престъпност, в които го обвиняват.

Нито една партия в съвременната българска история не е успявала да спечели втори управленски мандат. Вътрешните борби са отслабили основната опозиция, социалистите, така че дясно-центристката коалиция на премиера Борисов може и да има шанс за историческа победа.

Симеон Дянков е подложен на натиск от притиснатите държавни служители и пенсионери, които искат пари. С приближаването на изборите, може би ще бъде нарушена финансовата дисциплина, въпреки че г-н Дянков заема твърда позиция: ”Не, в никакъв случай”.

Споделяне

Още от Анализи и Коментари