България и Гърция ще изграждат балканска мрежа за трансплантации

Балканска регионална мрежа по трансплантации ще улеснява процеса на обмен на органи на полуострова. За това са се договорили здравният министър Таня Андреева и гръцкият ѝ колега Спиридон-Адонис Георгиадис във вторник, съобщиха от пресслужбата на министерството и допълниха, че повече подробности за идеята ще даде самата Андреева, когато се върне от посещението си в Гърция в сряда.

Андреева и Георгиадис са обсъдили и съвместен научен проект за адронна терапия на тумори, който да покрива нуждите на Югоизточна Европа, както и възможността за обмен на кадри и опит между двете държави.

Здравният министър е в Гърция от понеделник. Преди да се срещне с Георгиадис, тя е посетила кардиохирургичния център "Онасио", за да обмени опит по темите за детската хирургия и интензивното лечение на деца със сърдечни проблеми.

Трансплантациите в България са болезнена тема от години поради недостига на донори и големия брой чакащи за органи. Национално-представените пациентски организации периодично апелират за подобряване на цялостната грижа за трансплантираните пациенти преди и след операциите.

Все още у нас не се извършват трансплантации на сърце, бял дроб, тънко черво и др.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?